Odluka Helsinkija
27

Granična kriza Finske i Rusije ulazi u novu fazu: Zatvaraju se gotovo svi prijelazi

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Kriza na granici između Rusije i Finske dobila je novu dimenziju nakon što su finske vlasti najavile kako će zatvoriti gotovo sve granične prijelaze sa Rusijom, a koji se koriste u svrhu prebacivanja migranata.

Naime, nakon sjednice vlade, zamjenik ministra pravde Finske dao je zeleno svjetlo na novi nacrt odluke Ministarstva unutrašnjih poslova o pooštravanju mjera na grnaičnim prijelazima u istočnom dijelu Finske.

"Vlada predlaže da se zatvore svi granični prijelazi na istočnoj granici osim jednog, najsjevernijeg graničnog prijelaza u Finskoj koji je otvoren svaki dan na četiri sata", piše Helsingin Sanomat.

Povodom odluke oglasio se i premijer Finske Petteri Orpo.

"Naš zadatak je da svi Finci budu sigurni. Nova ograničenja zasnovana su na Zakonu o graničnoj straži. Glavni cilj je osiguranje javnog reda i mira te nacionalna sigurnost. Ovo su veoma hrabre i vanredne mjere. Cilj je ovaj problem iskorijeniti", rekao je premijer.

Ministar unutrašnjih poslova Finske Mari Rantanen rekao je kako država mora biti spremna na činjenicu da će se dolazak azilanata na granicu nastaviti i intenzivirati.

Šef odjela granične straže Markku Hassinen izjavio je kako se teško narušavanje granične sigurnosti nastavlja na istoku zemlje.

"Organizovana, ilegalna migracija je nastavljena, a proširila se i na granične prijelaze na sjeveru. Zbog toga, granična služba i drugi sigurnosni organi procijenili su situaciju i vladi dostavili odluku o zatvaranju granice", poručio je Hassinen.

Podsjetimo, situacija na granici Finske i Rusije eskalirala je u petak prošle sedmice kada je više od 200 migranata stiglo iz pravca Rusije na granični prijelaz sa Finskom. Migranti su koristili romobile i bicikle za prijevoz do granice, a finske službe su poručile kako je njihov put organizovala Ruska Federacija koja ima za cilj destabilizaciju graničnih područja sa Finskom.