Svijet
0

Grandiozno obilježen 88. rođendan kraljice Elizabete II

FENA
(Foto: EPA)
Britanska kraljica Elizabeta II danas je u Londonu uz tradicionalnu vojnu paradu i akrobatski let britanskog vazduhoplovstva proslavila svoj 88. rođendan.

Kraljica je, sjedeći u starinskim kočijama, obučena u elegantnu bijelu-plavu haljinu s obaveznim odgovarajućim šeširom na glavi, prošla avenijom do Bekingemske palate, pozdravljajući hiljade oduševljenih okupljenih građana, javlja BBC.

Na konjima, u svečanim uniformama s ordenjem na grudima išli su članovi kraljevske porodice, princ Charles i princ William, dok su se njihove supruge Camila i Kate provozale drugom kočijom u pratnji princa Harryja, prenosi agencija Tanjug.

U vojnoj paradi učestvovalo je više od hiljadu vojnika obučenih u tradicionalne svečane uniforme, a na glavama su im bile obavezne visoke krznene šubare.

Kada je kraljevska porodica ušla u Bekingemsku palatu, svi su se pojavili na balkonu s koga su gledali svečani aerodefile vojnog vazduhoplovstva, prenose agencije.

Kaljica Elizabeta II rođena je 21. aprila 1926. godine i njen rođendan se slavi dva puta. Jednom u krugu porodice i to privatno na dan njenog rođenja, i drugi put javno i zvanično subotom u junu.