Svijet
0

Gradonačelnik Osake se izvinio američkim vojnicima, ali ne i azijskim ženama

Klix.ba
Toru Hashimoto
Toru Hashimoto
Toru Hashimoto, kontroverzni gradonačelnik Osake, izvinio se zbog svojih sugestija američkim snagama u Japanu da više posjećuju bordele kako bi se smanjio broj seksualnih napada. Azijskim ženama, koje su tokom Drugog svjetskog rata korištene kao seksualne robinje, izvinjenje je ostalo uskraćeno.

Hashimoto je ostao iza svojih tvrdnji da japanska vojna vlada nije imala direktnu ulogu u regrutovanju desetaka hiljada azijskih žena za rad u vojnim bordelima prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Osude javnosti cijelog svijeta Hashimoto je privukao kada je početkom ovog mjeseca izjavio da je vojna upotreba seksualnih robinja tokom '30-ih i '40-ih godina prošlog stoljeća bila neophodna kako bi se održala disciplina u japanskim trupama koje su se borile u Kini i na Korejskom poluostrvu.

Nekadašnji advokat i, sve do nedavno, zvijezda japanske politike u usponu, tvrdi da su njegovi komentari o američkim trupama na Okinawi pogrešno protumačeni.

Više od polovine od 48 hiljada američkih vojnika u Japanu, stacionirano je na Okinawi, gdje su silovanja i drugi zločini vojnika već dugo veliki problem lokalnog stanovništva.

"Moja namjera bila je da spriječim šačicu američkih vojnika u počinjavanju zločina i ojačam japansko-američki savez i povjerenje između ovih dviju zemalja. Ja sam sugerisao da koriste zakonski prihvaćenu industriju zabave za odrasle usljed osjećaja krize zbog seksualnih napada američkih vojnika. Razumijem da se moja izjava mogla shvatiti kao napad na američke snage i narod te da je bila neprikladna. Povlačim je i izvinjavam se", izjavio je Hashimoto na konferenciji za medije u Tokiju.

Međutim, Hashimoto se nije izvinio za svoje izjave o "ženama za ugođaj", kako je nazvano 200 hiljada pretežno korejskih i kineskih žena prisiljenih na seksualne odnose sa japanskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu. Hashimoto se opet pozvao na pogrešno tumačenje i rekao da lično ne misli da su vojni bordeli bili ratna potreba, ali da je vojska "širom svijeta" tako mislila i naveo je kako bi SAD, Velika Britanija, Njemačka i Rusija također trebale da se osvrnu na seksualno zlostavljanje žena za vrijeme rata, ali nije ponudio nikakav dokaz da su te zemlje imale uhodan sistem bordela u kojima su i djevojčice od 13 godina bile prisiljavane na seksualne odnose i sa po 20 vojnika dnevno.

Iako, kako tvrdi, smatra da bi se Japan trebao izviniti preživjelim ženama, navodi da nema dokaza da je japanska država bila direktno umiješana u trgovinu njima. Za to je okrivio privatne "brokere", koji su ih regrutovali i odvozili u bordele japanskim vojnim vozilima i brodovima.

"Ne kažem da Japan treba izbjeći odgovornost, samo se fokusiram na historijske činjenice. Najvažniji aspekt je da li je to bila volja države da se uključi u sistematskom smislu", rekao je Hashimoto.