|

Gradonačelnik Kijeva smijenjen jer je nasilno rastjerivao demonstrante

Gradonačelnik Kijeva smijenjen jer je nasilno rastjerivao demonstrante
3
F
FENA
14.12.2013. u 15:25
5
komentara
3

dijeljenja
Gradonačelnik Kijeva smijenjen jer je nasilno rastjerivao demonstrante Demonstracije na ulicama Kijeva (Foto: Anadolija)
Gradonačelnik Kijeva i pomoćni sekretar ukrajinskog vijeća sigurnosti smijenjeni su zato što su naredili nasilno rastjerivanje demonstranata 30. novembra u glavnom gradu Ukrajine, saopćilo je u subotu ukrajinsko predsjedništvo.
"Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je smijenio pomoćnog sekretara nacionalnog vijeća sigurnosti i odbrane Volodmira Sivkoviča i šefa kijevske uprave Oleksandra Popova", navodi se u saopćenju predsjedništva.

Ova odluka je donesena "na zahtjev državnog tužilaštva koje smatra da su ove ličnosti prekršile prava građana koji su se 30. novembra nalazili na Trgu nezavisnosti u Kijevu".

Interventna policija je u noći sa 29. na 30. novembar silom rastjerala demonstrante na centralnom trgu u Kijevu i tom prilikom je ranjeno više desetaka osoba.

Demonstranti su protestirali zbog toga što je ukrajinski predsjednik u posljednji tren odbio da potpiše sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom koji je pripreman tri godine.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...