Stabilnost prije svega
31

Gradonačelnici u Italiji traže od Draghija da ostane na funkciji: Vlada mora nastaviti s radom

V. K.
Mario Draghi (Foto: EPA-EFE)
Mario Draghi (Foto: EPA-EFE)
Gradonačelnici 110 italijanskih gradova kao i brojne sindikalne organizacije potpisale su pismo u kojem se traži od aktuelnog premijera Marija Draghija da ostane na ovoj funkciji.
Kako se navodi, gradonačelnici, organizacije i sindikalni lideri pozvali su Draghija da preispita svoju odluku o ostavci te su ga upozorili da je državi ugrožena stabilnost zbog dugovanja.

"Mi gradonačelnici, koji svakodnevno rješavamo probleme koji muče naše građane, tražimo od Draghija da nastavi s radom i objasni parlamentu zašto ova vlada mora nastaviti raditi", stoji u pismu.

Podsjetimo, Draghi je prošle sedmice podnio ostavku nakon što je stranka Pokret 5 zvijezda koja je dio koalicije odbila da podržvi vladu u glasanju o povjerenju.

Ipak, predsjednik Italije Sergio Mattarella odbio je njegovu ostavku te ga je zamolio da se naredne sedmice obrati parlamentu te pronađe konsenzus kako bi se odložila odluka o raspisivanju prijevremenih izbora u periodu ekonomskih tenzija i rata u Ukrajini.

Osim gradonačelnika, Draghija su podržali i sindikalci koji tvrde da premijer mora nastaviti s radom na reformama.

"Ne zauzimam nijednu stranu, ali ću reći da imamo vladu koja nije izgubila povjerenje", rekao je Maurizio Landini, lider najvećeg sindikata radnika u Italiji CGIL, prenosi La Repubblica.