Maduro ili Guaido
10

Građani ponovo na ulicama Venecuele: Slijedi li novo nasilje?

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Juan Guaido, lider venecuelanske opozicije i čovjek koji pod svaku cijenu želi s vlasti skinuti Nicolasa Madura, ponovo je na ulice izveo hiljade građana Caracasa.

Dan nakon nasilnih protesta koji su smireni nakon brojnih vojnih i policijskih intervencija, Guaido je ponovo danas pozvao građane koji su na njegovoj strani da se izađu na ulice do ostvarenja konačnog cilja.

"Od danas ćemo protestovati dok ne postignemo naš cilj", rekao je Guaido te poručio da jučer nije imao dovoljno pripadnika vojske na svojoj strani.

"Moramo priznati da ih nije bilo dovoljno. Moramo insistirati da se sve vojne i policijske snage zajedno pojave. Ne tražimo sukob, ne tražimo ga među braćom. Želimo upravo suprotno tome. Hoćemo da budu na strani naroda", rekao je Gvaido.

Pored Guadiovih pristalica, na ulice izlaze i simpatizeri Madura koji proslavljaju 1. maj.

Maduro je danas radnicima čestitao Praznik rada te poručio da će braniti Venecuelu od državnog udara i američkog miješanja u unutrašnja pitanje te zemlje.

Oba političara tvrde da uz građane na svojoj strani imaju i vojsku, čija će podrška biti ključna za ostanak Madura ili eventualno preuzimanje vlasti od strane Guaida.

Da li će se na ulicama ponovo proliti krv, kao u utorak, ostaje da se vidi u narednim satima. Podršku Guaidu pružile su SAD i mnoge druge evropske sile, dok je na strani Madura Rusija.