{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grad Van uništen u zemljotresu obnovljen za godinu dana

A
23.10.2012. u 15:00
22
3
Grad Van uništen u zemljotresu obnovljen za godinu dana
22
Grad Van uništen u zemljotresu obnovljen za godinu dana
U turskom gradu Vanu, koji je prije tačno godinu dana pogođen snažnim zemljotresom, danas su svečano otvoreni novoizgrađeni gradski kvartovi i obnovljeni objekti od društvenog značaja, javlja dopisnik agencije Anadolija.
Svečanosti su prisustvovali turski premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, zamjenik premijera Turske Besir Atalay, te brojni ministri i drugi uglednici ove zemlje.

Dodijeljena je 81 zahvalnica pojedincima i institucijama koje su doprinijeli da se za samo godinu dana ovo mjesto ponovo digne iz pepela.

Premijer Erdogan je podsjetio na bol i tugu turskog naroda koja ih je zadesila u prošlogodišnjem zemljotresu, kada su stradale 644 osobe, kao i na obećanje da neće zaboraviti ove ljude i da će im brzo vratiti njihove domove.

"Obećao sam da ćemo u najkraćem roku uraditi ovaj posao. Ali, naš posao nije završen. Posla još ima. Do sada smo uložili oko 3,5 milijarde turskih lira u obnovu Vana, a po završetku planiranih radova ta cifra će biti 5,5 milijardi lira. To je naš cilj", rekao je Erdogan.

Turski premijer je istakao da je ovaj projekt svjetski primjer solidarnosti i organiziranosti zemlje.

"Svi nas pitaju kako smo sve ovo uradili tako brzo. Pored ljudskih žrtava ova katastrofa je odnijela i 40 hiljada kuća, devet hiljada štala, 3.000 radnih mjesta, a sve se desilo baš uoči zime", podsjetio je Erdogan.

Erdogan je istakao da je srce Turske u protekloj godini kucalo u Ercisu i Vanu i da je dobra organizacija i koordinacija institucija rezultirala novoizgrađenim objektima koji obećavaju lijepu budućnost u ovim mjestima.

Turska uprava za stanbenu izgradnju (TOKI) rukovodila je projektom izgradnje u Vanu, a dobrovoljne priloge su dali mnogi građani Turske.

Na današnjoj svečanosti uručeni su ključevi vlasnicima 15.341 stana, 27 škola, 24 džamije, deset trgovačkih centara i 13 restorana.

U okviru ovog projekta izgrađena je vodovodna mreža pitke vode u dužini od 44.400 metara, 15 kilometara kanalizacione mreže, oko 22 kilometra asfaltnih cesta, te 11 rezervoara za vodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: