Videolinkom otvorio medresu
15

Erdoganu priređen doček ispred Katedrale u Sarajevu

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U organizaciji Turske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu priređen je doček ispred sarajevske Katedrale.

Premijer je uspostavom videolinka otvorio obnovljenu Elči Iibrahim pašinu medresu za djevojke Travniku.

TIKA je završila izgradnju zgrade za djevojke medrese koja je sjedište obrazovnog života u Travniku.

Također, završen je i projekt izgradnje vodovodne mreže Vlasinje u općini Jajce.

Tjika je osigurala nabavku pumpi i drugog potrebnog materijala za izgradnju ove vodovodne mreže sa koje će se napajati 1.200 stanovnika od kojih su svi povratnici.

Općina je pokrenula izgradnju vodovodne mreže nakon 17 godina a TIKA je dala svoj doprinos stoga je premijer Erdogan svečano otvorio česmu u centru Vlasinja također putem video-linka.

TIKA je također osigurala tehničku opremu koja će povećati mogućnost rada Kantonalne televizije u Tuzli te zahvaljujući ovoj donaciji RTV TK moći će vršiti digitalno emitiranje putem satelita na šira područja.

Također su donirana dva vozila za gašenje požara.

"Dvije stvari su vrlo bitne u našoj kulturi i civilizaciji, a to su voda i putevi. Ukoliko imate vode onda ste civilizirani, ukoliko imate puteve onda ste civilizirani. ako to nemate onda to niste. Zato će TIKA uvijek biti uz vas", rekao je Erdogan okupljenim ljudima ispred Katedrale i tom prilikom zahvalio TIKA-i na podršci, njenim arhitektima i direktoru.

Erdogan je prenio želju i molbu građanima BiH.

"Budite jedinstveni, postojani, čvrsti i branite svoju BiH."