Svijet
0

Grad New York danas objavljje dokumente vezane uz napade 11. septembra

NINA
Grad New York danas će objaviti veliku količinu gradskih dokumenata vezanih uz terorističke napade od 11. septembra, među kojima više od 12 hiljada stranica usmenih iskaza 503 vatrogasca, bolničara i pripadnika drugih hitnih službi u tom gradu, piše New York Times.

Ti su iskazi svojevrsni mozaik vizija i prisjećanja ljudske borbe protiv vatre, konfuzije i užasa, a prikupila ih je newyorška Vatrogasna služba, počevši još u oktobru 2001. Niko ih još nije sve pročitao ili koristio u bilo kakvu službenu svrhu, prenio je Glas Amerike.

Iz gradske administracije New Yorka saopšteno je da će također objaviti i popis svih telefonskih poziva upućenih hitnoj službi na broj 911, od koji su neki dolazili od osoba koje su se nalazile zarobljene u neboderima blizancima, kao i od dispečera vatrogasne službe.

U ovoj priči zanimljivo je to da je upravo list New York Times tražio spomenute dokumente još u februaru 2002., pozivajući se na zakon o slobodi informiranja, međutim, administracija gradonačelnika Bloomberga odbila je zahtjev, nakon čega je ovaj list tužio grad.

Početkom ove godine apelacijski sud, najviše sudsko tijelo u New Yorku, naložio je gradu da objavi većinu dokumenata, ali ne i sve njih.