{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Govor Andersa Breivika sa suda će se čitati u pozorištima

29.9.2012. u 08:41
308
40
Govor Andersa Breivika sa suda će se čitati u pozorištima
308
Govor Andersa Breivika sa suda će se čitati u pozorištima
Anders Breivik
Govor koji je norveški masovni ubica Anders Breivik održao u sudnici, a u kojem opisuje šta ga je motivisalo da hladnokrvno ubije 77 mladih ljudi, čitat će se u njemačkim pozorištima sljedećeg mjeseca.
Švicarski reditelj Milo Rau prilagodio je Breivikov govor u teatarsku predstavu nazvanu "Breivikovo objašnjenje" na osnovu audiosnimka sa suđenja norveškom neonacisti u aprilu ove godine.

Govor će na pozorišnim daskama čitati njemačka glumica turskog porijekla Sascha Soydan. Iako se njegove riječi čine kao puka fantazija, mnoga od Brevikovih uvjerenja rasprostranjena su u Evropi.

"Njegov ideološki 'manifest' je prikaz kulturalne krize koja prožima evropski kontinent i koja dolazi do izražaja u rastućoj ksenofobiji", kazala je Kirsten Simonsen, profesorica danskog univerziteta Roskilde.

Jedan od Breivikovih objašnjenja za pokolje u Oslu i na otoku Utoja je da "Evropa oslabljena imigracijama i multikulturalizmom". Reditelj predstave Milo Rau vjeruje kako će njegove riječi izazvati šok kod publike i dokazati kako se radi o luđaku.

On smatra kako Breivikove misli imaju argumente koji bi bili prihvaćeni u velikom dijelu Europe. Rau kaže da je glumica turskog porijekla kako bi se interpretacija Breivikovih misli odvojila od njegovog lika.

Transkripti Breivikovih izjava nakon pokolja nikad nisu objavljeni u cijelosti po medijima, jer je sud procijenio kako bi to bilo štetno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: