Britanska štampa
0

Gordon Brown napada klimatske sumnjičavce

FENA
Britanski premijer Gordon Brown napada klimatske sumnjičavce kao protivnike nauke, pišu na naslovnicama The Guardian i The Daily Telegraph. Brown predvodi hor osude usmjerene na one koji ne vjeruju u klimatske promjene, upoređujući ih s onima koji su nekada osporavali da je zemlja okrugla, tvrdeći da je ravna.

Britanski, američki i saudijski skeptici pokušavaju "maksimalno kapitalizirati" na otkriću tajnih e-mailova klimatskih naučnika sa Univerziteta East Anglia, u kojima navodno razotkrivaju pokušaje da se sakriju informacije koje ne idu u prilog tezi da ljudske aktivnosti dovode do globalnog zagrijavanja.

Britanski ministri su brzo reagirali i okarakterizirali ove skeptike kao klimatske sabotere koje manipuliraju podacima i obmanjuju ljude na opasan način. Mnoge brine mogućnost da bi ovi skeptici mogli usporiti donošenje ključnih odluka u trenutku kada se dobiva na zamahu da se postigne historijski sporazum, piše Guardian.

I Daily Telegraph, koji inače daje prostora stavovima klimatskih skeptika, slaže se da negiranje klimatskih promjena ne djeluje uvjerljivo ni racionalno, jer bi skeptici u tom slučaju morali dokazati da postoji zavjera svjetskih razmjera, u koju su uključeni naučnici i vlade, da se falsificiraju podaci i satelitski snimci, a sve s namjerom da se formira nekakva "svjetska vlada".