Britanski mediji
0

Sukob skeptika i zagovornika klimatskih promjena

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Londonski dnevnici The Independent i The Sunday Times osvrću se na svojim naslovnicama na spor oko klimatskih promjena, odnosno na sukob mišljenja i interesa klimatskih skeptika i zagovornika teorije da su ljudske aktivnosti odgovorne za globalno otopljavanje.

Sunday Times, u eksluzivnom intervjuu sa znanstvenikom koji je u središtu "climategatea", skandala koji je izbio kad su neidentificirani hakeri provalili na stranice Sveučilišta East Anglia i pronašli e-mailove koje je profesor Phil Jones razmijenio sa svojim kolegama i u kojima ih on navodno poziva da unište podatke o klimatskim promjenama radije nego da oni dospiju u ruke skeptika koji bi ih pokušali diskreditirati.

Ovaj 57-godišnji znanstvenik kaže da je bio potpuno nespreman na skandal i žestoke napade koji su uslijedili, uključujući prijetnje smrću kojima je bio izložen nakon izbijanja cijelog slučaja uoči samita u Kopengahenu, u decembru, te da je, narušenog zdravlja i psihički rastrojen, ozbiljno razmišljao o samoubojstvu.

Profesor Jones se privremeno povukao s mjesta direktora odsjeka za proučavanje klimatskih promjena Sveučilišta East Anglia, ali kategorički ističe da nikad nije odustao od svojih znanstvenih pogleda, iza kojih stoji sto posto.

On samo zamjera sebi što se ponio kao naivni znanstvenik i što se nije bolje nosio s pokušajima klimatskih skeptika da potkopaju njegov rad i diskreditiraju nalaze njegova tima.

Sporne elektronske poruke, kaže on, bile su samo izraz njegove iritiranosti nizom provokativnih zahtjeva raznih antiklimatskih instanci da im proslijedi masu podataka na kojima je njegov tim zasnovao svoje zaključke, što je, kako kaže, bilo potpuno neizvodljivo.

Cilj tih zahtjeva bio je, vjeruje profesor Jones, da "troše naše vrijeme" i uspore rad njegova tima uoči klimatske konferencije u Kopenhagenu, prenosi Sunday Times.

Independent on Sunday otkriva da iza klimatskih skeptika stoji veliki biznis, koji financira kampanju protiv onih koji vjeruju u klimatske promjene, te da je njihova sljedeća meta – znanstvena teorija o porastu razine mora.

Organizacije koje se zalažu za slobodno tržište i osporavaju klimatske promjene dobivaju stotine tisuća funti stipendije od energetske kompanije ExxonMobil.

Ove organizacije stoje iza napada na prof. Jonesa, kao i na dr. Rajendru Pachaurija iz Međunarodnog panela o klimatskim promjenama (IPCC), u kojima su dovele u pitanje tvrdnje o tome da bi se ledenjaci na Himalaji mogli istopiti do 2035. a da Zemlji prijeti dramatičan gubitak prašuma Amazonije.

Sljedeći napad na znanost o klimatskim promjenama bit će usmjeren protiv tvrdnje da se 50 posto Nizozemske nalazi ispod razine mora, navodeći da je riječ o 24 posto.

U svome uredničkom komentaru Indepedent piše kako klimatski skeptici mogu poslužiti korisnoj svrsi da prisile znanstvenike na veću strogost pri iznošenju procjena, što neće dovesti do rušenja dokaza o globalnom zatopljenju, već upravo potkrijepiti činjenice koje nisu sporne – da ljudska aktivnost zaista utječe na promjenu klime.