{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gorbačov: Obama i Putin će ubiti svijet u kojem živimo ako nastave ovako

5.9.2014. u 10:54
29
115
Gorbačov: Obama i Putin će ubiti svijet u kojem živimo ako nastave ovako
29
Gorbačov: Obama i Putin će ubiti svijet u kojem živimo ako nastave ovako
Mikhail Gorbachev (Foto: AFP)
Čovjek koji je okončao hladni rat zatražio je od Vladimira Putina i Baracka Obame da hitno prevladaju poteškoće u njihovim ličnim odnosima i zaliječe rane u Ukrajini, "ukoliko ne žele ubiti svijet u kojem svi danas živimo".
Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski vođa, upozorio je danas na bojazan da međusobni animozitet između dvojice lidera može dovesti do poticanja i raspirivanja ozbiljnog sukoba u istočnoj Evropi.

Gorbačov je upozorio zapadne zemlje da prestanu sa uvlačenjem Ukrajine pod kišobran NATO-a što, prema njegovom mišljenju, stvara ogroman problem i potiče sukobe.

"Trenutna radikalizacija situacije je uglavnom rezultat ličnih odnosa između predsjednika Putina i Obame", Gorbačova je ocjena.

Upozorio je na to da je zbog mira u Ukrajini, Evropi i cijelom svijetu bitno da se nastavi dijalog između Rusije i SAD-a.

Ocijenio je kako je dijalog trenutno najbitnija stvar i da ne treba gubiti vrijeme već ga odmah uspostaviti.

Za buduće odnose u svijetu bitno je popraviti odnos Rusije i Ukrajine, trenutno stanje uzrokuje svima "pretešku bol", naveo je on u tekstu koji je objavio list Novaya Gazeta.

"Želim i nadam se da će groznica u Ukrajini prestati, da će ta zemlja naći svoj put ka miru i poboljšati život svim njenim građanima", naveo je Gorbačov.

Podcrtao je još jednom da zapadni lideri trebaju prestati uvlačiti Ukrajinu u NATO, jer to neće donijeti ništa dobro, već samo produbljavanje sukoba između Rusije i Ukrajine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: