{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gorbačov: Putin je obolio od pretjeranog samopouzdanja

F
21.11.2014. u 09:07
0
10
Gorbačov: Putin je obolio od pretjeranog samopouzdanja
0
Gorbačov: Putin je obolio od pretjeranog samopouzdanja
Bivši predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov pozitivno je ocijenio ulogu sadašnjeg predsjednika Vladimira Putina u historiji Rusije, ali ga je upozorio da ne ponavlja iste greške koje je on pravio dok je bio na čelu Sovjetskog saveza.
"Putin je imao veliku ulogu u stabilizaciji situacije u zemlji nakon što je Boris Jeljcin sišao s vlasti, kada je glavni zadatak bio da se Rusija spasi od raspada", rekao je Gorbačov na predstavljanju svoje nove knjige "Poslije Kremlja" u Moskvi.

Iako su korištene autoritarne metode, ciljevi koje je Putin zacrtao se poklapaju s interesima većine, istakao je Gorbačov.

"Mi imamo predsjednika, ostvarenog predsjednika, ali se čini da je počeo da pati od istog oboljenja od kojeg sam patio i ja za vrijeme perestrojke - pretjeranog samopouzdanja", upozorio je bivši lider Sovjetskog saveza.

"Tada se činilo da smo uhvatili Boga za bradu", rekao je Gorbačov, podsjećajući se perioda dok je bio na čelu države i pokrenuo perestrojku.

On je naveo kako je siguran da se Rusija neće vratiti u prošla vremena.

"Ljudi, a posebno oni mladi, odrasli su u vrijeme glasnosti i niko ne može da ih vrati u vrijeme u kojem smo živjeli mi", istakao je Gorbačov.

Prisjećajući se pritiska pod kojim je bio nakon što je podnio ostavku u decembru 1991. godine, bivši predsjednik SSSR-a je rekao da je to izdržao i da planira još dugo da živi. Gorbačov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavio je i da radi na programu za stabilizaciju situacije u svijetu.

"U Berlinu, prilikom obilježavanja 25. godišnjice rušenja Berlinskog zida, dobio sam poziv iz ozbiljnih svjetskih krugova da počnem da radim na programu koji bi donio mir svijetu i spriječio krvave sukobe koji se sada događaju", rekao je Gorbačov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: