|

Gorbačov: Putin je obolio od pretjeranog samopouzdanja

Gorbačov: Putin je obolio od pretjeranog samopouzdanja
0
F
FENA
21.11.2014. u 09:07
10
komentara
0

dijeljenja
Gorbačov: Putin je obolio od pretjeranog samopouzdanja
Bivši predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov pozitivno je ocijenio ulogu sadašnjeg predsjednika Vladimira Putina u historiji Rusije, ali ga je upozorio da ne ponavlja iste greške koje je on pravio dok je bio na čelu Sovjetskog saveza.
"Putin je imao veliku ulogu u stabilizaciji situacije u zemlji nakon što je Boris Jeljcin sišao s vlasti, kada je glavni zadatak bio da se Rusija spasi od raspada", rekao je Gorbačov na predstavljanju svoje nove knjige "Poslije Kremlja" u Moskvi.

Iako su korištene autoritarne metode, ciljevi koje je Putin zacrtao se poklapaju s interesima većine, istakao je Gorbačov.

"Mi imamo predsjednika, ostvarenog predsjednika, ali se čini da je počeo da pati od istog oboljenja od kojeg sam patio i ja za vrijeme perestrojke - pretjeranog samopouzdanja", upozorio je bivši lider Sovjetskog saveza.

"Tada se činilo da smo uhvatili Boga za bradu", rekao je Gorbačov, podsjećajući se perioda dok je bio na čelu države i pokrenuo perestrojku.

On je naveo kako je siguran da se Rusija neće vratiti u prošla vremena.

"Ljudi, a posebno oni mladi, odrasli su u vrijeme glasnosti i niko ne može da ih vrati u vrijeme u kojem smo živjeli mi", istakao je Gorbačov.

Prisjećajući se pritiska pod kojim je bio nakon što je podnio ostavku u decembru 1991. godine, bivši predsjednik SSSR-a je rekao da je to izdržao i da planira još dugo da živi. Gorbačov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavio je i da radi na programu za stabilizaciju situacije u svijetu.

"U Berlinu, prilikom obilježavanja 25. godišnjice rušenja Berlinskog zida, dobio sam poziv iz ozbiljnih svjetskih krugova da počnem da radim na programu koji bi donio mir svijetu i spriječio krvave sukobe koji se sada događaju", rekao je Gorbačov.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...