Egipat
0

VIDEO / Googleov direktor Wael Ghonim pušten na slobodu

Sarajevo-x.com
Wael Ghonim (Foto: AP)
Wael Ghonim (Foto: AP)
Googleov direktor marketinga za Bliski Istok, Wael Ghonim, pušten je na slobodu. Naime, on je nestao 28. januara u Egiptu, a nedugo nakon toga ustanovljeno je da je uhapšen tokom demonstracija u Kairu.

Po izlasklu iz zatvora Ghonim se odmah javio putem svog profila na Twitteru napisavši: "Sloboda je blagoslov za koji se vrijedi boriti."

Da je Ghonim pušten iz egipatskog zatvora potvrđeno je i iz Googlea. Na zvaničnoj Twitter stranici internetskog giganta napisano je da svima predstavlja veliko olakšanje što je Ghonim pušten na slobodu.

Googleov direktor marketinga trenutno se nalazi na sigurnom - u svom domu s porodicom.

Inače, Ghonim se u potpunosti bio posvetio borbi protiv Mubarakove vlade. Dane je provodio protestvujući i kampujući na trgu Tahrir.

Detalji o njegovom hapšenju nisu poznati. Prijatelji i politički aktivisti Ghonima istakli su kako vjeruju da je uhapšen 28. januara, kada se na trgu u gradu pridružio hiljadama onih koji su protestvovali protiv Mubaraka i njegovog režima.

Egipatska organizacija za ljudska prava izvijestila se da je najmanje 1.275 ljudi uhapšeno od početka protesta. Većina njih je nakon nekoliko dana puštana na slobodu.

Inače, nije poznato da li je direktor marketinga Googlea lično učestvovao u organizaciji demonstracija u Egiptu 25. januara, no poznato je da je veoma aktivno učestvovao u njima, prenose američki mediji.

Na snimku koji možete vidjeti, Ghonim je kazao: "Prvo, želio bih izraziti saušešće porodicama Egipćana čiji su članovi poginuli, ne mogu reći da se izvinjavam jer niko od prosvjednika nije ništa slomio, svi su bili miroljubivi i naš je slogan bio Mirne demokstracije. Želim da od mene ne pravite heroja, ja sam osoba koja je spavala 12 dana. Pravi heroji su ovi ljudi, molim vas da okrenete kameru i posvetite pažnju tim ljudima. Uz Božiju milost promijenit ćemo ovu državu".