Italija
0

FOTO+VIDEO / Godišnjica nesreće kruzera Costa Concordia

Anadolija
(Foto: AFP)
Na zapadu Italije, na ostrvu Giglio, obilježena je prva godišnjica nesreće kruzera Costa Concordia i odata počast 32 žrtve te nesreće.

Kruzer Costa Concordia isplovio je prošle godine iz grada Civitavecchia u 19 časova sa 4.200 putnika. Na putu prema Savoni, nasukao se na stijene u blizini ostrva Giglio.

U okviru obilježavanja godišnjice, komemoraciji u crkvi u Gigliu prisustvovao je veliki broj preživjelih putnika, kao i rodbina i prijatelji stradalih. 

Večeras u 21,42 sati po lokalnom vremenu, kada se brod nasukao, oglasit će se sirene i minutom šutnje biće odana počast žrtvama nesreće.

"Od 32 žrtve ove nesreće, tijela dvije još uvijek nisu pronađena i predata porodicama. To je velika bol", rekao je generalni direktor civilne odbrane Franco Gabrielli koji je prisustvovao manifestaciji.

Gabrielli je rekao da će olupina broda, koja već godinu dana stoji u blizini ostrva, do septembra biti uklonjena. On je dodao da će uklanjanje olupine koštati 400 miliona dolara.

Na kruzeru se nalazilo i 10 turskih putnika, koji su preživjeli nesreću. No, četvero njih je odlučilo da pokrene sudski postupak, a preostalih šestero pristalo je na odštetu koju im je ponudila kompanija Costa Crociere.

Kapetan broda Francesco Schettino optužen je za izazivanje nesreće, pogibiju ljudi, te napuštanje broda prije nego što su se iskrcali svi putnici. Schettino se nalazi u kućnom pritvoru.