Kina
0

FOTO / Godina Tigra dočekana uz veliki vatromet i slavlje

Sarajevo-x.com
Deseci miliona Kineza bučno su dočekali svoj najveći praznik – kinesku Novu godinu, odnosno godinu Tigra.

Željezničke i autobuske stanice su bile preplavljene ljudima s obzirom da je nekoliko miliona Kineza pohrlilo kućama kako bi svoj najveći praznik dočekali u krugu porodice.

Nova godina je jedan od najvažnijih kineskih praznika, a obavezno se proslavlja uz veliki vatromet koji ponekad traje i satima.

To je ujedno i jedino vrijeme u godini kada kineski vojnici, radnici na gradilištima i u frabrikama u velikim gradovima, imaju priliku da dođu kući i praznike provedu sa porodicom.

Prema kineskim vjerovanjima, godina Tigra sa sobom donosi i herojsku snagu, te se ujedno vidi i kao dobra godina za ekonomske uspjehe.

Slavlje u Pekingu, ali i u ostalim gradovima je počelo još jutros, a na ulicama je veoma bučno i neprestano se čuju zvuci petarde.

Naime, Kinezi vjeruju kako petarde mogu preplašiti zle duhove. Slavlje će sigurno potrajati do ranih jutarnjih sati, a kineski premijer Wen Jiabao upozorio je sve građane da ostanu 'trijeznog uma', te da se spremno uhvate u koštac sa svim izazovima u predstojećoj godini,

"U 2010. Godini Kina će se suočiti sa brojnim izazovima i komplikovanim situacijama“, kazao je Jiabao u izjavi za kineske medije.

Prema kineskom horoskopu, 2010. je godina Zlatnog tigra. Godina počinje 14. februara, a završava 2. februara 2011.godine.