Prijeti mu 25 godina zatvora
15

Gluhonijemi Kurd optužen za terorizam, limun glavni dokaz

SRNA
Turski tužilac zatražio je kaznu od 25 godina zatvora za jednog Kurda zbog podrške terorizmu, koji je inače gluhonijem i nepismen, a kao glavni dokaz uzima se polovina limuna.

Posjedovanje polovine limuna sud je uzeo kao glavni dokaz protiv Mehmeta Tahira Ilhana. Limun može da ublaži efekte suzavca, napominje BBC.

Ilhan je optužen za provođenje propagande za zabranjenu Kurdistansku radničku pariju (PKK) i članstvo u ilegalnoj organizaciji.

Ilhan, nosač na bazaru u gradu Mersina, odbacio je optužbe.

Koristeći znakovni jezik na ročištu u jugoistočnom gradu Adana on je rekao da se našao u nasilnim prokurdskim protestima. Prema turskom Zakonu protiv terorizma, svaki znak podrške PKK je krivično djelo.

Analitičari kažu da tursko pravosuđe često dosuđuje oštre kazne na osnovu nevjerovatno tankih dokaza, ali je ovaj slučaj, čak i po turskim standardima, zaista specijalan.

Ako Ilhana proglase krivim, očekuje se da će biti osuđen na 25 godina zatvora.

Za posljednjih 18 mjeseci, stotine kurdskih aktivista, novinara i političara je pritvoreno u okviru zakona protiv terorizma. Primjena ovog zakona kritikovana je u više navrata.

Vijeće Evrope saopštilo je da taj zakon ima zastrašujući efekat na slobodu govora.

Turska vlada pokušava da ohrabri umjerene Kurde ustupcima kao što su kurdski jezik u školama, u isto vrijeme izolujući radikalnije pripadnike PKK.

Međutim, ponekad neshvatljivi potezi pravosuđa potkopavaju te napore.