Svijet
4

Globalno zagrijavanje prijeti Mediteranu

SRNA
Globalno zagrijavanje prijeti da uništi region Mediterana više nego bilo koja suša ili vreli talas u proteklih 10.000 godina i do kraja vijeka pretvoriće dijelove juga Evrope u pustinju, upozorili su danas naučnici.

Prema podacima u istraživanju na čijem je čelu bio francuski Univerzitet "Ei Marsej" prosječna temperatura vazduha u regionu od 19. vijeka već je porasla za 1,3 stepena Celzijusova što je iznad prosječnih 0,85 stepeni.

"Promjene koje je uzrokovao čovjek vjerovatno će izmijeniti eko-sisteme u Mediteranu na način bez presedana za proteklih 10.000 godina ukoliko Vlade ne smanje štetne gasove", navode istraživači u magazinu "Nauka".

U studiji se navodi da će se, u slučaju neometanog zagrijevanja, pustinje proširiti na jug Španije i Portugala, sjeverne dijelove Maroka, Alžira i Tunisa, ali i na druge regione, uključujući Siciliju, jug Turske i dijelove Sirije.

Mediteran je posebno osjetljiv na globalno zagrijevanje djelimično zbog toga što će oluje sa Atlantika promjeniti pravac ka sjeveru, što znači mnogo više Sunca, a manje kiše.