{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glavnokomandujući NATO-a za Evropu želi udariti po talibanima

S
6.10.2008. u 19:24
0
18
Glavnokomandujući NATO-a za Evropu želi udariti po talibanima
0
Glavnokomandujući NATO-a za Evropu želi udariti po talibanima
Foto: AFP/File
Glavnokomandujući NATO snaga za Evropu američki general John Craddock zatražio je u ponedjeljak odlučujuću intervenciju međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) protiv trgovine drogom koju finansiraju talibanski aktivisti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Trenutno se ne borimo efikasno protiv trgovine opojnim sredstvima. NATO mora učiniti više", ocijenio je vojni zvaničnik na seminaru održanom o stanju u Afganistanu.

General Craddock naglasio je da će o tome ponovo govoriti ministrima odbrane 26 zemalja NATO-a kada se budu okupili u četvrtak i petak u Budimpešti.

Ovo nije prvo obraćanje američkoga generala sa zahtjevom o direktnijoj pomoći ISAF-a u borbi protiv trgovine drogom. Afganistan proizvodi 92 posto svjetske proizvodnje, prvi je proizvođač opijuma i heroina u svijetu.

Vojni zvaničnik je naglasio da će zatražiti oko 50.000 vojnika ISAF-a, pod komandom NATO-a, da bi se "iskorijenila" makova polja, ali i "uništila moć talibana da kupuju opremu koja im omogućava kupovinu eksplozvnih naprava".

NATO dosad nije želio da se direktno miješa u akcije iskorjenjivanja droge zbog straha da ne ošteti ruralno stanovništvo koje od toga ubire svoje prihode.

"Učinit ću sve što je u mojoj moći da ubijedim političke čelnike NATO-a da zaštite naše trupe jer je to naš moralni zadatak", insistirao je general Craddock pred klubom SAD (Security and Defense Agenda), čije se sjedište nalazi u Bruxellesu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: