{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glavnokomandujući NATO-a za Evropu želi udariti po talibanima

S
Sarajevo-x.com
6.10.2008. u 19:24
0
18
Glavnokomandujući NATO-a za Evropu želi udariti po talibanima
0
Glavnokomandujući NATO-a za Evropu želi udariti po talibanima
Foto: AFP/File
Glavnokomandujući NATO snaga za Evropu američki general John Craddock zatražio je u ponedjeljak odlučujuću intervenciju međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) protiv trgovine drogom koju finansiraju talibanski aktivisti.
"Trenutno se ne borimo efikasno protiv trgovine opojnim sredstvima. NATO mora učiniti više", ocijenio je vojni zvaničnik na seminaru održanom o stanju u Afganistanu.

General Craddock naglasio je da će o tome ponovo govoriti ministrima odbrane 26 zemalja NATO-a kada se budu okupili u četvrtak i petak u Budimpešti.

Ovo nije prvo obraćanje američkoga generala sa zahtjevom o direktnijoj pomoći ISAF-a u borbi protiv trgovine drogom. Afganistan proizvodi 92 posto svjetske proizvodnje, prvi je proizvođač opijuma i heroina u svijetu.

Vojni zvaničnik je naglasio da će zatražiti oko 50.000 vojnika ISAF-a, pod komandom NATO-a, da bi se "iskorijenila" makova polja, ali i "uništila moć talibana da kupuju opremu koja im omogućava kupovinu eksplozvnih naprava".

NATO dosad nije želio da se direktno miješa u akcije iskorjenjivanja droge zbog straha da ne ošteti ruralno stanovništvo koje od toga ubire svoje prihode.

"Učinit ću sve što je u mojoj moći da ubijedim političke čelnike NATO-a da zaštite naše trupe jer je to naš moralni zadatak", insistirao je general Craddock pred klubom SAD (Security and Defense Agenda), čije se sjedište nalazi u Bruxellesu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: