Svijet
0

Glavni tajnik UN-a započinje turneju po južnoj Aziji

FENA
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon otići će u četvrtak na turneju u Indiju, Nepal i Bangladeš radi razmatranja svjetske finansijske krize i višestrukih "regionalnih i međunarodnih problema", objavio je u srijedu zvanični izvor.

Glavni tajnik očekuje se u četvrtak navečer u New Delhiju, gdje je nekada započeo svoju diplomatsku karijeru u južnokorejskoj ambasadi, te se sastati s indijskim premijerom Manmohanom Singhom i njegovim ministrom vanjskih poslova Pranabom Mukherjeeom, objavili su indijski i zvaničnici UN-a.

Ban će ponovno zatražiti od Indije da pokuša suticati na svoga susjeda i ekonomskoga partnera Mijanmar u vezi s liberalizacijom političkih odnosa, javio je AFP.

Indijsko ministarstvo odbrane pokrenut će također pitanje oko 8.000 svojih vojnika "plavih kaciga", koji služe u mirovnim snagama UN-a u Africi, zajedno s pakistanskim i bangladeškim vojnicima.

Ban Ki-moon će u petak navečer provesti nekoliko sati u Nepalu, gdje su u augustu vlast preuzeli maoisti, a u subotu odlazi u Bangladeš.