Svijet
20

Glavni kandidati za Nobelovu nagradu za mir Angela Merkel, papa Franjo i UNHCR

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prije zvanične dodjele Nobelove nagrade za mir, određeni svjetski mediji već nagađaju ko su glavni favoriti, a osim Angele Merkel analitičari smatraju da je i papa Franjo veliki favorit.

Iz Instituta za mirovne studije u Oslu, koji sastavlja listu kandidata istakli su da bi ove godine Nobelova nagrada za mir mogla biti dodijeljena nekome ko je aktivno učestvovao u rješavanju izbjegličke krize. Zbog toga su mnogi uvjereni kako će to biti Angela Merkel.

S druge strane postoje indicije da bi nagradu za mir mogao dobiti i UNHCR, agencija UN-a koja brine o izbjeglicama. Oni su među glavnim kandidatima zbog aktivnosti koje poduzimaju u rješavanju jedne od najvećih izbjegličkih kriza u modernoj povijesti.

Podsjećamo Angela Merkel je odobrila sirijskim izbjeglicama ulazak u Njemačku, a očekuje se da do kraja godine ta zemlja primi oko 800 hiljada izbjeglica.

Ipak, među kandidatima za Nobelovu nagradu za mir je i papa Franjo. Papu je nominovao zastupnik u norveškom parlamentu Abid Raja zbog papinih aktivnosti u borbi za vjerske slobode i propagiranju socijalne pravde.

"Čast mi je da kao musliman mogu nominovati papu za Nobelovu nagradu", rekao je Raja.

Ove godine u konkurencije Nobelove nagrade za mir su 273 kandidata, a proglašenje dobitnika bit će upriličeno devetog oktobra u Oslu.