Svijet
0

Glasanje o novoj rezoluciji o Kosovu nije zakazano

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski diplomati u Ujedinjenim nacijama izjavili su u ponedjeljak da glasanje o novoj rezoluciji o Kosovu, koje su predstavnici Sjedinjenih Američkih Država najavili za kraj sedmice, "nije zakazano", te da na posljednjim konsultacijama o tom pitanju nije bilo riječi o takvom razvoju situacije.

"Nismo ništa čuli o tome. Na posljednjim konsultacijama u petak nije ništa zakazano", rekao je agenciji Tanjug ruski diplomat koji je želio da ostane anoniman, dodajući da zvanična Moskva "ostaje pri ranije objavljenom stavu da je Ahtisaarijev plan neprihvatljiv, te da se zalaže za nastavak pregovora".

Reakcija ruskih diplomata uslijedila je pošto je, ranije u ponedjeljak, američki ambasador pri UN Zalmay Khalizad izrazio očekivanje da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija do kraja sedmice glasati o novoj rezoluciji o Kosovu, te da će, u međuvremenu, biti održana najmanje još jedna runda konsultacija.

"Još uvijek čekamo jasnu reakciju Rusije na rezoluciju koju smo predstavili prošle sedmice. Još uvijek očekujemo da će glasanje biti ove sedmice, tako da ćemo u utorak nastaviti konsultacije sa ostalim kosponzorima", rekao je ambasador Khalizad.

Suprotne ocjene Rusije i SAD-a dodatno je iskomplicirao i predsjedavajući Vijeća sigurnosti za juni, belgijski ambasador Johan Verbeke koji je rekao da odluku o budućim koracima treba da donesu lideri Grupe osam najrazvijenijih zemalja i Rusije (G8), koji se već u srijedu sastaju u Njemačkoj.

"Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati... Za sada, nalazimo se u fazi - čekaj i gledaj šta se dešava - ali se više ne radi o sedmicama već o danima", rekao je ambasador Verbeke, koji je istakao da bi "naredne korake Vijeća sigurnosti trebalo definirati nakon tog samita".

Iako su američki diplomati najavili da će glasanje o novoj rezoluciji biti održano već u petak, ambasador Narodne Republike Kine pri UN Vang Guanđa rekao je da se unutar Vijeća sigurnosti vodi rasprava da li nacrt rezolucije o Kosovu treba staviti na dnevni red prije ili poslije samita G8.

Ambasador Vang je ukazao da se pred Vijećem sigurnosti nalazi odluka "kada će se Kosovo naći na dnevnom redu, na koji način, i postoji li način da se prevladaju razlike".

Osim SAD-a, novi, unekoliko izmijenjeni nacrt rezolucije o Kosovu podržali su i Velika Britanija, Francuska, Italija, Slovačka i Belgija, članice Evropske unije.

Iako se u nacrtu rezolucije nezavisnost Kosova nigdje izričito ne navodi, novim dokumentom se otvaraju vrata provođenju plana bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, kojim je budući status južne srpske pokrajine opisan kao "međunarodno nadgledana nezavisnost".

Ambasador Ruske Federacije pri UN-u Vitalij Čurkin je prošle sedmice prilično decidirano najavio da će Rusija uložiti veto na postojeći prijedlog Zapada, s obzirom da u novi dokument nisu uvršteni prijedlozi zvanične Moskve.