Izmjene ustava
10

Giorgia Meloni protiv tradicije: Premijerka želi reforme koje bi iz korijena promijenile Italiju

V. K.
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Iako se odnosi između Francuske i Italije ne mogu opisati kao idealni, italijanska premijerka Giorgia Meloni je u francuskom političkom sistemu pronašla određene karakteristike koje nastoji "prepisati" u svojoj državi.

Naime, u krugu razgovora sa liderima opozicije, Meloni je predstavnicima stranaka iznijela ideju o uvođenju predsjedničkog sistema po uzoru na Francusku.

Za razliku od predsjednika u Francuskoj, fokus u Italiji bio bi na šefu vlade koji bi dobio veće ovlasti te koji bi se iz slabog lidera pretvorio u moćnog posrednika kojeg direktno biraju birači.

Međutim, Meloni je, kada je riječ o ovoj ideji, naišla na snažan otpor opozicije lijevog centra čiji su zvaničnici izrazili strah da bi njene reforme koncentrirale previše moći u rukama pojedinca.

"To je nešto što su osnivači moderne Italije željeli izbjeći kada su uspostavili politički sistem nakon Drugog svjetskog rata i poraza fašističke vlade Benita Musolinija", piše Politico.

Predsjednica Demokratske partije Elly Schlein (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica Demokratske partije Elly Schlein (Foto: EPA-EFE)

Predsjednica glavne opozicione stranke u Italiji Elly Schlein nakon sastanka sa Meloni izrazila je nezadovoljstvo načinom na koji premijerka vidi politički sistem Italije u budućnosti.

"Nisam za jednog snažnog muškarca ili ženu na vlasti", poručila je Schlein.

S druge strane, Meloni ističe kako bi ustavna reforma ponudila Italiji znatnu stabilnije političko okruženje.

"Nestabilnost je nanijela štetu našoj naciji, za razliku od zemalja poput Francuske i Njemačke. Nestabilnost je proizvela našu ekonomsku slabost i nezadovoljstvo građana prema vladama koje su sklopljene kroz zakulisne dogovore, a da građani nisu imali pravo glasa", rekla je premijerka.

Prema dosadašnjem sistemu, italijanske premijere imenuje predsjednik države nakon održanih izbora, a parlament ih u svakom trenutku može razriješiti.

Prema Meloni, u Italiji je došlo vrijeme da se toj praksi stane u kraj.

Pored jačih ovlasti premijeru, Meloni se zalaže i za opciju da se predsjednik republike, koji se do sada definirao kao politički neutralna osoba, pretvori u izvršnog lidera kojeg bi građani birali svakih pet godina.

"Ne dirajte predsjednika republike. On garantuje stabilnost u najtežim trenucima i garancija je međunarodnog kredibiliteta Italije", rekla je Schlein.