Svijet
0

Gillard: Murdocha i u Australiji očekuju "teška" pitanja

FENA
Rupert Murdoch
Rupert Murdoch
Rupert Murdoch, osnivač medijske firme News Corp., morat će i u Australiji odgovoriti na "teška" pitanja, izjavila je australska premijerka Julia Gillard, dok u Australiji raste pritisak u vezi s pokretanjem istrage nakon medijskog skandala u Velikoj Britaniji.

Gillard je odbila komentarisati Murdochove izjave u utorak pred britanskom parlamentarnom komisijom, ali je rekla da je australska javnost zabrinuta.

Australac Murdoch u svojoj je domovini počeo podizati svoju medijsku firmu prije nego li je od nje napravio transkontinentalno carstvo. Ondje posjeduje novine i tv-stanice, okupljene u firmu News Limited koja dominira australskim tržištem medija.

"Ne želim komentarisati njegove izjave, ali mislim da Australci postavljaju pitanja o News Limitedu u Australiji i žele da podružnica odgovori na teška pitanja", kazala je Gillard.

Direktor australske podružnice News Corpa John Hattigan kazao je da u Australiji nije bilo ničeg usporedivog s prisluškivanjem kakvo su provodili novinari britanskog tabloida News of the Worlda, koji je Murdoch zatvorio.

Hartigan je kazao da je spreman surađivati s istražnom komisijom čije osnivanje zahtijeva australska Stranka zelenih. Premijerka Gillard je rekla da je otvorena prema tom prijedlogu.