Velika Britanija
0

George Osborne: Ostali smo bez novca

SRNA
George Osborne
George Osborne
Britanska vlada ostala je bez novca i ne može da priušti smanjenje poreza, niti dodatne troškove, izjavio je britanski ministar finansija George Osborne.

On je dodao da je malo toga što koaliciona vlada može da uradi kako bi stimulisala ekonomiju.

Osborne je istakao da je, zbog lošeg stanja javnih finansija, najveća nada za ekonomski rast u podsticanju biznisa i zapošljavanju radnika.

"Britanska vlada je ostala bez novca, jer je sav potrošen tokom dobrih godina. Novac, investicije i radna mjesta treba da dođu kroz privatni sektor", istakao je Osborne. 

Podaci iz Ministarstva finansija od prošle nedelje ukazuju da nije prikupljena očekivana suma u državnom budžetu i da postoji prijetnja da će vodeći biznismeni i preduzetnici napustiti Britaniju. 

Osborne je rekao da se opire pritiscima da preda još 17,5 milijardi funti od poreskih obveznika kako bi pomogli zemljama Evropske unije u krizi. 

On je ocijenio da Evropa još nije "odriješila kesu" i preduzela mjere kako bi pomogla samoj sebi tokom dužničke krize. Dok se to ne dogodi Britanija neće davati dodatna sredstva Međunarodnom monetarnom fondu, naglasio je Osborne.