Od Britanije se traži 30,9 milijardi eura pomoći

S
SRNA
19.12.2011. u 08:33
0
1
Od Britanije se traži 30,9 milijardi eura pomoći
0
Od Britanije se traži 30,9 milijardi eura pomoći David Cameron (Foto: AFP)
Britanski premijer David Cameron suočit će se danas sa zahtjevima da učestvuje sa 30,9 milijardi eura u novom paketu pomoći zemljama eurozone.
Ministri finansija EU pokušat će da usaglase novi zajam Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u vrijednosti od 200 milijardi eura s ciljem spašavanja zajedničke valute, piše Daily Telegraph.

Zvaničnik EU rekao je listu da će od Britanije biti zatraženo da uplati oko 40,3 milijarde dolara tokom današnjih razgovora ministara finansija o paketu pomoći.

Tri četvrtine novca očekuje se od zemalja eurozone, ali od Britanije će, takođe, biti traženo da obezbjedi sredstva od 30,9 milijardi eura.

Zvaničnici EU očekuju da britanski poreski obveznici budu drugi najveći "donatori" ovom paketu pomoći, poslije Njemačke, a u ravni sa Francuskom.

Premijer je u više navrata obećao da neće obezbijediti dodatna sredstva za fond MMF-a za očuvanje eura, a Britanija je već odgovorna za zajmove o garancije od 12 milijardi funti, odnosno 14,3 milijarde eura Irskoj, Grčkoj i Portugalu.

Početkom mjeseca, zemlje EU odredile su rok za prikupljanje 200 milijardi funti u novim zajmovima za MMF za rješavanje krize eurozone.

Svaki nagovještaj da će Britanija platiti više za pomoć zemljama u dugovima izazvat će ljutnju torijevskih euroskeptika, posebno ako zemlje eurozone ne plate svoj dio.

Boris Johnson, gradonačelnik Londona, rekao je da će se eurozona najvjerovatnije raspasti u narednih 12 mjeseci. "Bio bih zapanjen ako budemo svi sjedili ovdje naredne godine, a euro ne pretrpi neke promjene", rekao je on mreži BBC.

On je dodao da će, prema svim pokazateljima, Grčka biti prva koja će otići.

Međutim, zamjenik premijera Nick Clegg, upozorio je euroskeptike da ne treba da sa radošću predviđaju propast eura, jer to će ugroziti živote "miliona ljudi".

Cameron i ministar finansija George Osborne svjesni su da pitanje obezbjeđivanja sredstava pomoći za eurozonu može biti toksično kada Britanija nije članica te grupe. Ipak, oni su upozorili da će britanska ekonomija pretrpjeti veliku štetu raspadom jedinstvene valute.

"Britanija nije definitivno rekla ne", rekao je neimenovani evropski diplomata, dodajući da se mogućnost protivljenja Britanija ne vidi kao velika prepreka planu.

Ministarstvo finansija najavilo je da će odbaciti svaki novi zahtjev za učešće britanskih sredstava u paketu pomoći eurozone.

Portparol je, međutim, ostavio otvorenu mogućnost za širi sporazum MMF-a u budućnosti uz učešće drugih zemalja grupe 20 industrijski razvijenih zemalja (G20).

"Kao dugoročni pomagač MMF-a Britanija je spremna da poveća resurse Fonda zajedno sa drugim zemljama u svijetu kako bi se pomoglo zaduženim državama", rekao je portparol.

On je dodao da će London obezbijediti više sredstava za MMF ako zemlje eurozone učine više da ojačaju svoj sistem zaštite. "Nećemo učestvovati u nečemu što je na raspolaganju samo zemljama eurozone, niti ćemo učestvovati u povećanju sredstava MMF-a koja dolaze samo iz zemalja EU bez učešće drugih država G20", rekao je on.

Prema propisima MMF-a, Britanija će garantovati dio zajma zemljama u dugovima, ali će im isplatiti samo ako su u bankrotu. Samo zemlje koje su članice MMF-a i koje doprinose ovom fondu finansijski mogu da traže zajmove.

Premijer tvrdi da nijedna zemlja još nikad nije izgubila novac pozajmljivanjem MMF-u.

U medijima se juče pojavila informacija da Forin ofis ima razrađene planove evakuacije miliona Britanaca iz Španije i Portugala u slučaju kraha evropskih banki.

U ovim planovima se čak pominje najgori mogući scenario sa hiljadama siromašnih Britanaca kako spavaju na aerodromima bez novca da se vrate kući.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: