{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Genocid u Darfuru se nastavlja

F
4.12.2008. u 09:46
0
0
Genocid u Darfuru se nastavlja
0
Genocid u Darfuru se nastavlja
Foto: AFP/AMIS/File
Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo u srijedu je upozorio da se nastavlja genocid protiv nearapskog stanovništva u sudanskom Darfuru i pozvao Vijeće sigurnosti UN-a na usklađenu akciju kako bi se proveo mogući nalog za hapšenje sudanskog predsjednika Omara al-Bashira, koji bi suci ICC-a mogli potvrditi početkom iduće godine.
"Genocid se nastavlja. Silovanja unutar i izvan prognaničkih logora se nastavljaju. Humanitarna pomoć i dalje se blokira. Više od 5.000 prognanih osoba umire svakoga mjeseca", rekao je Moreno-Ocampo u brifingu koji je dao Vijeću sigurnosti UN-a.

U više od pet godina sukoba između snaga arapske vlade u Kartumu i njima podređene nomadske milicije "džandžavida“ na jednoj strani, te pobunjeničkih skupina iz afričkih naroda Fur, Masalit i Zaghawa na drugoj, ubijeno je oko 300.000 ljudi, a oko 2.7 miliona istjerano je iz svojih domova. Prognanici su smješteni u logore gdje su izloženi sustavnom nasilju, a žene silovanju.

"Međunarodna zajednica ne može prešutjeti zločine. Kriminalne akcije predsjednika Bashira ne mogu se ignorirati, izjave o primirju iza kojih slijedi bombardiranje, negiranje masovnih silovanja ili obećanje pravde dok se muče svjedoci, ne mogu se podržavati", rekao je Moreno-Ocampo.

"Međunarodna zajednica ne može biti dio bilo kakvog prikrivanja genocida ili zločina protiv čovječnosti", naglasio je tužitelj, koji je u julu zatražio da ICC izda nalog za hapšenje sudanskog predsjednika.

On je upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da mora biti spremno, ako ICC izda nalog za hapšenje Bashira, za "jedinstvenu i dosljednu akciju kako bi se osigurala provedba naloga". Također je upozorio na moguće represalije u Darfuru ako dođe do izdavanja naloga.

Upitan kasnije od novinara vjeruje li da takav nalog stvarno može biti izdan, odgovorio je: "Realno, vjerujem da će se on suočiti s pravdom, ne znam da li za dva mjeseca ili dvije godine."

Govoreći o zajedničkoj mirovnoj misiji UN-a i Afričke unije (UNAMID) u Darfuru, tužitelj ICC-a je kazao kako se mirovnjake i humanitarne radnike ne može prisiljavati da rade u uvjetima gdje je zločine koje pokušavaju spriječiti naredio predsjednik države Bashir.

Moreno-Ocampo je upozorio kako su prošle sedmice u Kartumu uhapšena i mučena tri aktivista za ljudska prava zbog davanja informacija ICC-u, te da se tzv. "osumnjičeni svjedoci ICC-a" hapse i sude za izdaju.

ICC je već izdao naloge za hapšenje Ahmada Muhammada Haruna, bivšeg ministra unutarnjih poslova a sadašnjeg ministra za humanitarne poslove i protiv čelnika milicije „džandžavida“ Ali Kushayba, ali ih Sudan odbija izručiti navodeći da ne priznaje ICC.

Moreno-Ocampo je zatražio i hapšenje trojice pobunjeničkih zapovjednika zbog prošlogodišnjeg napada na mirovne snage UN-a u kojem je ubijeno 12 „plavih kaciga“.

Brifing Vijeću sigurnosti bio je u srijedu Morenu-Ocampu posljednji prije nego suci ICC-a odluče o nalogu za hapšenje Bashira, što se očekuje početkom iduće godine.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica, prenosi Hina, koji u decembru predsjedava Vijećem sigurnosti, izjavio je nakon brifinga da su članice Vijeća "čule uznemirujuće izvješće o sadašnjem nasilju u Sudanu, kojem su izloženi nevini civili, mirovnjaci i humanitarni radnici".

Također je naglasio kako su mnogu sudionici rasprave ukazali na potrebu pune suradnje sudanskih vlasti i svih strana u sukobu s istražiteljima ICC-a.

David Scheffer, bivši američki veleposlanik za ratne zločine (1997-2001), u srijedu je u International Herald Tribunu dao snažnu podrškzu zahtjevu tužitelja Morena-Ocampa da ICC izda nalog za hapšenje Omara Bashira, optužujući ga da je "glavni pokretač masovnih silovanja kao genocida protiv tri etničke skupine u Darfuru koje osporavaju njegovu vlast".

Bashirove snage i njegovi agenti prisilno su otjerali oko 2,5 miliona Sudanaca, uključujući značajan broj pripadnika etničkih skupina Fur, Masalit i Zaghawa u prognaničke logore. Tamo oni siluju i vrše druge oblika teškog seksualnog nasilja protiv tisuća žena i djevojaka i nastavljaju to činiti.

Uobičajena taktika je da „džandžavidi“, pripadnici oružanih snaga i agenti službi sigurnosti lutaju oko logora i tamo siluju žene koje odlaze po drva za ogrjev, travu ili vodu kako bi preživjeli, piše Scheffer.

Djeca rođena kao posljedica silovanja nazivaju se „džandžavidske bebe“ i rijetko imaju budućnost u majčinoj etničkoj skupini. Čedomorstva i napuštanja takve novorođenčadi su uobičajena. Jedna žrtva objašnjava: "Oni ubijaju naše muškarce i razrjeđuju našu krv silovanjem... oni nas žele dokrajčiti kao narod, okončati našu povijest."

Scheffer citira i jednog promatrača, koji za masovna silovanja u Darfuru kaže da se radi o društvu u kojem "ako ste silovali jednu ženu, silovali ste cijelo pleme".

U prognaničkim logorima u Darfuru "sporu smrt" do danas je dočekalo od procijenjenih 80.000 do 265.000 ljudi, najviše pripadnika triju ciljanih etničkihskupina.

Dokazi pokazuju visoko sofisticiranu strategiju na djelu, s napadima na sela taktikom spaljene zemlje, te izolacijom u logorima gdje se glad, bolesti i silovanja koriste za postizanje genocidnih ciljeva, ističe, među ostalim, David Scheffer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: