Tužitelj ICC-a
0

Genocid u Darfuru se nastavlja

FENA
Foto: AFP/AMIS/File
Foto: AFP/AMIS/File
Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo u srijedu je upozorio da se nastavlja genocid protiv nearapskog stanovništva u sudanskom Darfuru i pozvao Vijeće sigurnosti UN-a na usklađenu akciju kako bi se proveo mogući nalog za hapšenje sudanskog predsjednika Omara al-Bashira, koji bi suci ICC-a mogli potvrditi početkom iduće godine.

"Genocid se nastavlja. Silovanja unutar i izvan prognaničkih logora se nastavljaju. Humanitarna pomoć i dalje se blokira. Više od 5.000 prognanih osoba umire svakoga mjeseca", rekao je Moreno-Ocampo u brifingu koji je dao Vijeću sigurnosti UN-a.

U više od pet godina sukoba između snaga arapske vlade u Kartumu i njima podređene nomadske milicije "džandžavida“ na jednoj strani, te pobunjeničkih skupina iz afričkih naroda Fur, Masalit i Zaghawa na drugoj, ubijeno je oko 300.000 ljudi, a oko 2.7 miliona istjerano je iz svojih domova. Prognanici su smješteni u logore gdje su izloženi sustavnom nasilju, a žene silovanju.

"Međunarodna zajednica ne može prešutjeti zločine. Kriminalne akcije predsjednika Bashira ne mogu se ignorirati, izjave o primirju iza kojih slijedi bombardiranje, negiranje masovnih silovanja ili obećanje pravde dok se muče svjedoci, ne mogu se podržavati", rekao je Moreno-Ocampo.

"Međunarodna zajednica ne može biti dio bilo kakvog prikrivanja genocida ili zločina protiv čovječnosti", naglasio je tužitelj, koji je u julu zatražio da ICC izda nalog za hapšenje sudanskog predsjednika.

On je upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da mora biti spremno, ako ICC izda nalog za hapšenje Bashira, za "jedinstvenu i dosljednu akciju kako bi se osigurala provedba naloga". Također je upozorio na moguće represalije u Darfuru ako dođe do izdavanja naloga.

Upitan kasnije od novinara vjeruje li da takav nalog stvarno može biti izdan, odgovorio je: "Realno, vjerujem da će se on suočiti s pravdom, ne znam da li za dva mjeseca ili dvije godine."

Govoreći o zajedničkoj mirovnoj misiji UN-a i Afričke unije (UNAMID) u Darfuru, tužitelj ICC-a je kazao kako se mirovnjake i humanitarne radnike ne može prisiljavati da rade u uvjetima gdje je zločine koje pokušavaju spriječiti naredio predsjednik države Bashir.

Moreno-Ocampo je upozorio kako su prošle sedmice u Kartumu uhapšena i mučena tri aktivista za ljudska prava zbog davanja informacija ICC-u, te da se tzv. "osumnjičeni svjedoci ICC-a" hapse i sude za izdaju.

ICC je već izdao naloge za hapšenje Ahmada Muhammada Haruna, bivšeg ministra unutarnjih poslova a sadašnjeg ministra za humanitarne poslove i protiv čelnika milicije „džandžavida“ Ali Kushayba, ali ih Sudan odbija izručiti navodeći da ne priznaje ICC.

Moreno-Ocampo je zatražio i hapšenje trojice pobunjeničkih zapovjednika zbog prošlogodišnjeg napada na mirovne snage UN-a u kojem je ubijeno 12 „plavih kaciga“.

Brifing Vijeću sigurnosti bio je u srijedu Morenu-Ocampu posljednji prije nego suci ICC-a odluče o nalogu za hapšenje Bashira, što se očekuje početkom iduće godine.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica, prenosi Hina, koji u decembru predsjedava Vijećem sigurnosti, izjavio je nakon brifinga da su članice Vijeća "čule uznemirujuće izvješće o sadašnjem nasilju u Sudanu, kojem su izloženi nevini civili, mirovnjaci i humanitarni radnici".

Također je naglasio kako su mnogu sudionici rasprave ukazali na potrebu pune suradnje sudanskih vlasti i svih strana u sukobu s istražiteljima ICC-a.

David Scheffer, bivši američki veleposlanik za ratne zločine (1997-2001), u srijedu je u International Herald Tribunu dao snažnu podrškzu zahtjevu tužitelja Morena-Ocampa da ICC izda nalog za hapšenje Omara Bashira, optužujući ga da je "glavni pokretač masovnih silovanja kao genocida protiv tri etničke skupine u Darfuru koje osporavaju njegovu vlast".

Bashirove snage i njegovi agenti prisilno su otjerali oko 2,5 miliona Sudanaca, uključujući značajan broj pripadnika etničkih skupina Fur, Masalit i Zaghawa u prognaničke logore. Tamo oni siluju i vrše druge oblika teškog seksualnog nasilja protiv tisuća žena i djevojaka i nastavljaju to činiti.

Uobičajena taktika je da „džandžavidi“, pripadnici oružanih snaga i agenti službi sigurnosti lutaju oko logora i tamo siluju žene koje odlaze po drva za ogrjev, travu ili vodu kako bi preživjeli, piše Scheffer.

Djeca rođena kao posljedica silovanja nazivaju se „džandžavidske bebe“ i rijetko imaju budućnost u majčinoj etničkoj skupini. Čedomorstva i napuštanja takve novorođenčadi su uobičajena. Jedna žrtva objašnjava: "Oni ubijaju naše muškarce i razrjeđuju našu krv silovanjem... oni nas žele dokrajčiti kao narod, okončati našu povijest."

Scheffer citira i jednog promatrača, koji za masovna silovanja u Darfuru kaže da se radi o društvu u kojem "ako ste silovali jednu ženu, silovali ste cijelo pleme".

U prognaničkim logorima u Darfuru "sporu smrt" do danas je dočekalo od procijenjenih 80.000 do 265.000 ljudi, najviše pripadnika triju ciljanih etničkihskupina.

Dokazi pokazuju visoko sofisticiranu strategiju na djelu, s napadima na sela taktikom spaljene zemlje, te izolacijom u logorima gdje se glad, bolesti i silovanja koriste za postizanje genocidnih ciljeva, ističe, među ostalim, David Scheffer.