Svijet
0

Generali jataci

Kurir
Protiv generala Ace Tomića, Branka Krge, Nebojše Pavkovića i Momčila Perišića podnijet je zahtjev za sprovođenje istrage zbog pomaganja u skrivanju haškog bjegunca Ratka Mladića i očekuje se da će njihovo saslušanje biti 3. novembra, saznaje Kurir.

Informaciju da se istraga o Mladićevim jatacima proširila na još pet osoba saopćio je jučer zamjenik Drugog općnskog tužilaštva Branko Stamenković. Imena osumnjičenih tužilac nije navodio, jer je ovaj predmet proglašen službenom tajnom.

Ipak, Kurir saznaje da su bivši načelnici Generalštaba pod sumnjom, a inače, Tomić, Krga, Pavković i Perišić su već bili ranije saslušavani, ali kao svjedoci u istrazi koja se vodila protiv vodnika Blagoja Govedarice, optuženog za pomaganje u skrivanju najtraženijeg haškog bjegunca.

Inače, suđenje Mladićevim jatacima ni juče nije počelo, jer su odbrana i optuženi pukovnik Jovo Đogo zatražili izuzeće tužioca Stamenkovića i Drugog opštinskog tužilaštva. Branioci optuženih tražili su izuzeće Stamenkovića jer je na početku pretresa kao novi razlog za isključenje javnosti naveo da je 10. avgusta podnijet zahtjev za proširenje istrage protiv još pet osoba, te da zbog čuvanja tajnosti istrage suđenje ne može biti javno. Sudija Dejan Dobrosavljević objasnio je da je odluka da javnost bude isključena s ovog suđenja nezavisna i da je procijenjeno da to mora tako da bude zbog čuvanja državne tajne.

Zamjenik tužioca Branko Stamenković prijetio je juče novinarki Kurira Ani Mileusnić, koja je inače svjedok na suđenju Mladićevim jatacima. Naime, dok novinarka razgovarala sa sudijom Dejanom Dobrosavljevićem, koji ju je upozorio da u javnost ne iznosi detalje suđenja, Stamenković je pokušao da se ubaci u razgovor. Novinarka ga je zamolila da bude pristojan i sačeka dok završi sa sudijom, na šta je Stamenković prijeteći dobacio: "Razgovaraćemo mi drugačije".