Svijet
0

General Petraeus dolazi u London

FENA
Zapovjednik američke vojske u Iraku general David Petraeus iduće sedmice će se u Londonu sastati s britanskim premijerom Gordonom Brownom radi prevladavanja napetosti između Sjedinjenih Država i Britanije izazvanih nedavnim povlačenjem britanskih vojnika iz Basre.

General Petraeus će stići u London nakon što je nekoliko republikanskih i demokratskih senatora prije nekoliko dana optužilo Britaniju da je jug Iraka prepustila "šiitskim odredima smrti", piše u četvrtak The Times.

Jedan je od glavnih ciljeva generalove posjete obezbijediti da britanske i američke snage ostave utisak jedinstvenog pristupa u strategiji u Iraku.

Times primjećuje i da između Britanije i SAD-a rastu napetosti zbog različitog pristupa ratu protiv terorizma. Premijer Brown, naime, smatra da je Washington potpuno zaokupljen Irakom te da zbog toga rizikuje da izgubi rat u Afganistanu.

The Guardian u udarnom članku na naslovnici prenosi zaključke najnovijeg izvještaja Međunarodnog instituta za strateške studije u pogledu opasnosti koje svijetu i dalje prijete od Al-Qaide.

Ta ugledna institucija sa sjedištem u Londonu procjenjuje da je Al-Qaida obnovila svoje redove, da se proširila i da je, usprkos svim udarcima koje je pretrpjela, sposobna izvršiti, kako se navodi, spektakularan napad sličan onom u Americi od 11. septembra 2001. godine.

Prijetnja od islamističkog terorizma i dalje je velika kao i do sada, a po svojoj prilici će se i povećati, napominju autori izvještaja Međunarodnog instituta za strateške studije čije dijelove prenosi Guardian.