Irak
0

General Odierno novi šef koalicionih snaga

FENA
Američki general Raymond Odierno preuzeo je u utorak komandu Multinacionalnih snaga u Iraku, zamijenivši generala Davida Petraeusa, izvještava AFP.

Ceremonija predaje ovlasti između generala Petraeusa i njegove bivše desne ruke odvijala se u jutarnjim satima u bivšoj palači iračkoga diktatora Sadama Huseina, koja se nalazi na američkoj vojnoj bazi blizu aerodroma u Bagdadu.

General Petraeus, poznat po poboljšanju situacije u Iraku tokom zadnje godine, sada je zadužen za nadzor operacija na Bliskom istoku i u centralnoj Aziji.

Generalu Odiernu, koji se nalazi na čelu oko 150.000 vojnika multinacionalnih snaga u Iraku, američki ministar odbrane Robert Gates, koji je dan ranije stigao u Bagdad, predao je ovom prilikom četvrtu zvjezdicu.

U ponedjeljak je Gates pozdravio Petraeusa kao "heroja" koji je svojom strategijom uspio da smanji nasilje na najniži mogući nivo.

Došavši na tu dužnost u januaru 2007., general Petraeus je uspostavo novu strategiju protiv pobunjenika koja je donijela svoje uspjehe, smanjivši nasilje na najniži nivo u posljednje četiri godine.

"Izazov generala Odierna odnosit će se na način rada s Iračanima kako bi se očuvalo ono što je već postignuto u domenu sigurnosti i ojačati ga kada bude smanjen broj američkih trupa", ocijenio je Gates.