Simbol nasilja nad LGBT
34

Gej student će biti sahranjen 20 godina nakon što je u SAD-u ubijen zbog seksualnog opredjeljenja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Amerikanac Matthew Shepard monstruozno je ubijen 1998. godine kada je imao samo 21 godinu i tada je postao simbol borbe protiv nasilja nad homoseksualnim osobama u SAD-u.

Dvojica muškaraca su ga opljačkala i kontinuirano tukla, a potom svezala za ogradu u vremenu kada su temperature bile ispod nule. Pronašao ga je biciklista nakon 18 sati. Preminuo je šest dana nakon napada.

Njegovi roditelji kremirali su tijelo, ali su sačuvali pepeo zbog straha da bi grobno mjesto bilo meta vandala. Sada će ga konačno sahraniti. Ostaci će biti položeni u Nacionalnu katedralu u Washingtonu 26. oktobra.

Student Univerziteta u Wyomingu otvoreno je priznao da je gej. Prije 20 godina Aaron McKinney i Russell Henderson su ga izbacili iz bara u Laramieju. Obojica su priznala kako su mu kazali da su gejevi i ponudili mu vožnju do kuće s ciljem da ga opljačkaju.

Prema njihovom svjedočenju, naljutili su se kada je Shepard napravio korak u seksualnom smislu i tada su ga odveli u osamljeni dio van grada. Svezali su ga za drvenu ogradu i udarali kundakom u glavu.

Biciklista koji ga je pronašao mislio je da je riječ o strašilu za ptice. Prevezen je u bolnicu u Coloradu. Lobanja mu je bila toliko oštećena da su ljekari kazali kako operacije nije opcija. Preminuo je 12. oktobra 1998. godine.

Henderson se izjasnio krivim po optužnici za ubistvo i kidnapovanje te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. McKinney nije priznao krivnju, ali je proglašen krivim i također osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Brutalni napad izazvao je bijes širom SAD-a i stavio u centar nasilje nad LGBTI zajednicom. Njegova majka Judy osnovala je Fondaciju Matthew Shepard koja se bori za prava homoseksualnih osoba. Tek 2009. godine Kongres je uključio krivični zakon i zločine iz mržnje koji su motivirani seksualnom orijentacijom žrtava. Istospolni brakovi su legalizovani 2015. godine.

Shepardovom kremiranju prisustvovao je veliki broj ožalošćenih, ali i demonstranata. Zbog toga se porodica nije usudila da urnu s pepelom stavi u grobno mjesto.

"Ohrabrujuće je znati da će se sada odmoriti na svetom mjestu gdje ljudi mogu razmišljati o stvaranju sigurnijeg i ljubaznijeg svijeta", rekla je njegova majka.

Ceremoniju ukopa će voditi biskupi Mariann Edgar Budde i Gene Robinson koji je prvi gej biskup. Ceremonija će biti otvorena za javnost.