Svijet
60

Gdje je Vladimir Putin?

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Navodno zbog zdravstvenih problema Vladimir Putin nije viđen u javnosti više od sedam dana što je bilo sasvim dovoljno da postane predmet nagađanja. No bez obzira na nagađanja, činjenica je da Putin, petnaest godina prisutni lider Rusije, nije viđen u posljednjem periodu.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladmira Putina, Dmitry Peskov kazao je da priče o nestanku Vladmira Putina više nisu smiješne. Ostaje da vidimo da li će se Putin sutra pojaviti nakon zakazanog prijema Kirgistanskog lidera.

Nagađanja o tome gdje se nalazi počela su u srijedu nakon što je javljeno da će samit u Kazahstanu, na kojem je treba prisustvovati, biti odgođen. Peskoj je bio prisljen negirati da je ruski šef države bolestan, ističući kako je Putinovo zdravstveno stanje toliko dobro da i dalje stiskom šake lomi ruke.

Dan kasnije, Putin (62) je propustio i službeni sastanak sa oficirima iz Federalne službe sigurnosti, što je podstaklo nagađanja da je pretrpio moždani udar ili da je morao na operaciju. Neka nagađanja išla su toliko daleko da se pretpostavljalo da je Putin čak i umro.

Idući dan švicarski tabloid Blick objavio je članak u kojem je tvrdio da je Putin doputovao u Švicarsku kako bi prisustvovao rođenju djeteta, te da je bio uz majku svoga djeteta cijelu sedmicu. Kako su naveli, majka je Alina Kabaeva, a Putinov glasnogovornik negirao je tvrdnje švicarskog medija, poručujući da će uložiti žalbu.

Kremlj je redovno negirao spekulacije o romantičnom odnosa između Kabaevae i Putina koji se 2014. godine formalno razveo.

U Rusiji ističu da je Putin nestajao i prije. No, u Rusiji niko ne govori o Putinovim zdravstvenim problemima jer on ima imidž jakog i energičnog predsjednika koji se ne razbolijeva. Kremlj ne čini mnogo kako bi demantovao glasine u vezi Putina što samo stvara još više glasina.

U proteklih sedam dana uprkos pokušajima Peskova, odnosi s javnošću ruskog predsjednika pokazali su se katastrofalnim. A u sredini svega, Kremlj je saopćio da je otpustio američku PR kompaniju Ketchum koja je 2006. godine angažovao uoči samita G8 u Sankt Peterburgu i to da pomogne promovisati Putinovu poruku u zapadnim medijima.

Putin je jako dobar u zataškavanja 2010. godine, stigao je na konferenciju za novinare u Ukrajini sa teškom šminkom na licu, a uočljiva je bila tamna modrica oko lijevog oka. Peskov je za to okrivio loše osvjetljenje, ali su ruski mediji saopćili kako je predsjednik ubrizgao botoks.

Sutra bi mogla biti riješena misterija gdje je i šta je sa Putinom, jer kako je najavljeno Putin će primiti Kirgistanskog lidera Almazbeka Atambayeva u Sankt Peterburgu.