{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reuters: Putinov iznenadni nestanak pokazao sve neizvjesnosti vezane za Rusiju

17.3.2015. u 19:23
13
82
Reuters: Putinov iznenadni nestanak pokazao sve neizvjesnosti vezane za Rusiju
13
Reuters: Putinov iznenadni nestanak pokazao sve neizvjesnosti vezane za Rusiju
Foto: EPA
Šta bi se zapravo desilo ukoliko bi Putin umro ili bio zbačen s vlasti? To je pitanje koje proizilazi iz nedavnog nestanka ruskog predsjednika Vladimira Putina, odnosno višednevnog nepojavljivanja u javnosti, piše za Reuters ruska novinarka Masha Gessen.
"Život bez glasina bi bio dosadan", kazao je Putin jučer, pojavivši se konačno u javnosti nakon 11 dana.

Ipak, njegov nestanak je pokazao koliko zapravo Rusija ovisi o svom predsjedniku.

"Uopšte ne možemo znati šta se dešava u Kremlju ukoliko nam to ne kažu Putin ili njegov glasnogovornik. Putin je u suštini jedina osoba u Rusiji koja stvara vijesti iz politike", navodi Gessen te dodaje da je naposljetku jedino objašnjenje Putinovog nedavnog nestanka to da zapravo i nema objašnjenja.

Gessen dalje upozorava da je Putin jedan od rijetkih ljudi u svijetu koji "drži svoj prst na arsenalu nuklearnog oružja" te da je stoga njegov iznenadni nestanak sa TV ekrana tako odjeknuo u svijetu.

"Ruski predsjednik je monopolizovao donošenje važnih odluka u Rusiji. Putin odbija da govori o tome kako bi izgledao život u Rusiji bez njega. Stiče se utisak da on želi biti predsjednik dok je živ, ali i da misli kako će živjeti zauvijek", piše Gessen za Reuters.

Ona ističe da se zbog Putina Rusija vraća u Srednji vijek, a on je taj koji ima apsolutnu moć.

"Zato Rusija danas nema rezervni plan i zato mediji šute kada predsjednik nestane iz javnosti. Oni ne znaju i ne smiju pretpostavljati šta bi moglo uslijediti poslije Putina", piše Gessen te dodaje da Rusija ranije nije bila spremna na Staljinovu smrt, što je uveliko pogoršalo situaciju u zemlji u to vrijeme.

"Historija nikada nije loš vodič. Možemo pretpostaviti da kada Putin ode niko neće znati šta se dešava niti šta će se desiti", navodi Gessen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: