{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reuters: Putinov iznenadni nestanak pokazao sve neizvjesnosti vezane za Rusiju

Klix.ba
17.3.2015. u 19:23
13
82
Reuters: Putinov iznenadni nestanak pokazao sve neizvjesnosti vezane za Rusiju
13
Reuters: Putinov iznenadni nestanak pokazao sve neizvjesnosti vezane za Rusiju
Foto: EPA
Šta bi se zapravo desilo ukoliko bi Putin umro ili bio zbačen s vlasti? To je pitanje koje proizilazi iz nedavnog nestanka ruskog predsjednika Vladimira Putina, odnosno višednevnog nepojavljivanja u javnosti, piše za Reuters ruska novinarka Masha Gessen.
"Život bez glasina bi bio dosadan", kazao je Putin jučer, pojavivši se konačno u javnosti nakon 11 dana.

Ipak, njegov nestanak je pokazao koliko zapravo Rusija ovisi o svom predsjedniku.

"Uopšte ne možemo znati šta se dešava u Kremlju ukoliko nam to ne kažu Putin ili njegov glasnogovornik. Putin je u suštini jedina osoba u Rusiji koja stvara vijesti iz politike", navodi Gessen te dodaje da je naposljetku jedino objašnjenje Putinovog nedavnog nestanka to da zapravo i nema objašnjenja.

Gessen dalje upozorava da je Putin jedan od rijetkih ljudi u svijetu koji "drži svoj prst na arsenalu nuklearnog oružja" te da je stoga njegov iznenadni nestanak sa TV ekrana tako odjeknuo u svijetu.

"Ruski predsjednik je monopolizovao donošenje važnih odluka u Rusiji. Putin odbija da govori o tome kako bi izgledao život u Rusiji bez njega. Stiče se utisak da on želi biti predsjednik dok je živ, ali i da misli kako će živjeti zauvijek", piše Gessen za Reuters.

Ona ističe da se zbog Putina Rusija vraća u Srednji vijek, a on je taj koji ima apsolutnu moć.

"Zato Rusija danas nema rezervni plan i zato mediji šute kada predsjednik nestane iz javnosti. Oni ne znaju i ne smiju pretpostavljati šta bi moglo uslijediti poslije Putina", piše Gessen te dodaje da Rusija ranije nije bila spremna na Staljinovu smrt, što je uveliko pogoršalo situaciju u zemlji u to vrijeme.

"Historija nikada nije loš vodič. Možemo pretpostaviti da kada Putin ode niko neće znati šta se dešava niti šta će se desiti", navodi Gessen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: