Svijet
0

Gazprom: Ukrajina nije platila dug za plin do dogovorenog roka

FENA
Ruski izvoznik gasa Gazprom saopćio je u ponedjeljak da Ukrajina nije platila barem dio svog duga za gas do šest sati ujutru i da će sada morati unaprijed plaćati isporuke, sugerirajući da će snabdijevanje biti prekinuto.

Kijev i Moskva nisu se dogovorili tokom noći oko cijene budućih isporuka gasa u sporazumu potrebnom za siguran protok gasa do Ukranjine i za sigurno snabdijevanje Evropske unije.

Prekid snabdijevanja gasom dodatno bi zakomplicirao napore na okončanju najteže krize između dva susjeda od sovjetskih vremena i na postizanju primirja u istočnoj Ukrajini, gdje se ukrajinski vojnici bore protiv proruskih pobunjenika.

Ruski zvaničnici saopćili su da će se izvršni direktor Gazproma Aleksej Miler i ministar energetike Aleksandar Novak sastati tokom dana s predsjednikom Vladimirom Putinom, nakon čega će biti objavljena odluka o snabdijevanju gasom.

Gazprom, koji je ponudio diskontnu cijenu gasa Kijevu, saopćio je da će od sada Ukrajina dobijati samo one količine gasa koje je platila, i da Kijev nije platio za juni.

"Danas, od 10 sati po moskovskom vremenu, Gazprom je, u skladu s postojećim ugovorom, zadužio Naftogaz da unaprijed plati snabdijevanje gasom. Počevši od danas, ukrajinska kompanija će dobiti samo onaj ruski gas koji je platila, navodi se u saopćenju", prenosi Reuters.

Gazprom je zatražio od Kijeva da plati najmanje 1,45 milijardi dolara duga za gas koji je procijenio na više od četiri milijarde dolara do roka ili će se suočiti s prekidom snabdijevanja i perspektivom plaćanja unaprijed.

Portparol nije bio odmah dostupan radi dodatnih komentara.

Naftogaz je odbio komentirati, tvrdeći da će tokom dana objaviti saopćenje, ali je ukrajinski operater gasovoda Ukrtransgaz saaopćio da gasovod funkcionira normalno.