{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gazprom poslao Ukrajini račun za plin od vrtoglavih 11,4 milijarde dolara

F
24.4.2014. u 13:25
0
12
Gazprom poslao Ukrajini račun za plin od vrtoglavih 11,4 milijarde dolara
0
Gazprom poslao Ukrajini račun za plin od vrtoglavih 11,4 milijarde dolara
Ruski Gazprom je ukrajinskoj energetskoj kompaniji Naftogaz poslao novi račun za plin u visini od 11,4 milijarde dolara, što je čak pet puta veći iznos od prijašnjeg dugovanja.
Politička kriza u Ukrajini, koja traje već četiri mjeseca, okrenula je Rusiju protiv SAD-a i Evropske unije, nakon što su uveli sankcije Moskvi zbog pripajanja krimskog poluotoka. Novim računom za plin Moskva povećava pritisak na Kijev u dosad najvećem sukobu između Istoka i Zapada od Hladnoga rata.

Izvor iz Gazproma kaže da je 11,4 milijardi dolara dodano na prethodni dug od 2,2 milijarde dolara, koje se od Naftogaza potražuju za isporuke plina u 2013. i 2014. godini. Dodaje i da je novi račun poslan Naftogazu u srijedu, te da je vezan uz neuspjeh te kompanije da ispuni klauzulu ugovora o isporukama plina "uzmi ili plati".

Klauzula "uzmi ili plati" podrazumijeva da potrošači trebaju platiti plin bez obzira na to je li im on fizički stvarno i isporučen.

Naftogaz je trebao uvesti 41,6 milijardi prostornih metara plina prema uvjetima iz ugovora za 2013. godinu, ali mu je isporučeno svega 12,9 milijardi prostornih metara plina, navodi izvor iz Gazproma, prenose agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: