U još jednoj državi
0

Gay parovi od sada se mogu vjenčati i u Washingtonu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Danas je prvi dan u kojem se gay parovi mogu vjenčati u Washingtonu. Naime, od danas oni mogu uzeti licencu za brak i sviti gnijezdo u tom gradu. Neki već planiraju ceremoniju u crkvi ili u uredu za prava homoseksualaca, dok su drugi rekli kako će sačekati i bolje razmotriti način na koji će proslaviti.

Oko 150 parova jutros je bilo na spisku za dobijanje licenci za brak, budući da su mnogi od njih prošle srijede stajali u redu satima kako bi predali zahtjev za licencu.

District of Columbia je šesto mjesto u SAD na kojem su dozvoljene istospolne bračne zajednice. One su još omogućene u Connecticutu, Iowi, Massachusettsu, New Hampshireu i Vermontu.

Kad par jednom uzme svoju licencu, on mora naći osobu koja će ih vjenčati i potpisati licencu, a potom se vratiti u ured matičara kako bi bili evidentirani.

Tri jutra vjenčanja su planirana u uredu za ljudska prava, koji rješava pitanja lezbijki, homoseksualaca, bisekusalaca i transseksualaca. Popodne, parovi će imati ceremoniju u crkvi All Souls, na mjestu gdje je gradonačelnik DC-a Adrian Fenty u decembru potpisao legalizaciju istospolnih bračnih zajednica.

Stanovnice Distrikta Eva Townsend i Shana McDavis-Conway rekle su kako planiraju vjenčanje na svom posjedu u društvenom vrtu, gdje rastu mrkva i krompir.

Drugi parovi su naveli kako će imati jednostavnu ceremoniju u sudu, čije sobe za ceremoniju mogu primiti 15 ljudi.

"Većina tih vjenčanja obavit će se 22. i 29. marta", rekao je glasnogovornik suda Leah Gurowitz.

U normalnim okolnostima, sud ima četiri do šest vjenčanja dnevno, ali u narednim sedmicama očekuje se da se taj broj udvostruči. Na kraju ceremonije parovi će biti proglašeni kao "legalno u braku" za razliku od "muž i žena".

"Više od parova podnijelo je zahtjev za licencu za brak od srijede do petka, a uglavnom su to ljudi istog spola", rekao je Gurowitz.