Svijet
0

Gatesa zabrinjava brza vojna modernizacija Kine

FENA
Kina velikom brzinom razvija svoje obrambene kapacitete, što zabrinjava Sjedinjene Američke Države, izjavio je u nedjelju američki ministar odbrane Robert Gates.

Gates je u nedjelju doputovao u četverodnevnu posjetu Pekingu, nekoliko dana nakon što je Kina objavila fotografije na temelju kojih bi se moglo zaključiti da ima prototip za izgradnju "nevidljivog" (stealth) borbenog zrakoplova J-20.

Sjedinjene Države su također zabrinute zbog novoga balističkog projektila koji bi, teoretski, mogao raznijeti američki nosač zrakoplova udaljen gotovo 3.200 kilometara na pučini.

Gates je u Peking doputovao kako bi s kineskim liderima razgovarao o ovom oružju i drugim vojnim pitanjima.

"Jasno je da oni imaju potencijale koji bi mogli predstavljati rizik za neke naše kapacitete. Moramo obratiti pažnju na to i moramo adekvatno odgovoriti vlastitim programima", rekao je Gates novinarima na putu za Peking.

Gates je dodao i kako SAD već dugo zna da Kina namjerava proizvesti "stealth" borbeni zrakoplov, ali da je napredak na tome polju premašio predviđanja sigurnosnih službi, prenijele su agencije.

Sjedinjene Države za sada jedine na svijetu imaju operativni "stealth" borbeni avion, nevidljiv za radare - Lockheed Martin F-22 Raptor.

Pentagon je u augustu u izvještaju naveo da Kina širi svoj nuklearni arsenal i pomorske snage te usavršava projektile stacionirane na kopnu. Kineska zrakoplovna industrija, civilna i vojna, ostvarila je veliki napredak posljednjih godina, ali se još oslanja na uvoznu tehnologiju.

Poseban problem je propulzivna tehnologija, pri čemu se za kineske zrakoplove još koriste ruski motori. Pomak koji je učinila Kina u proizvodnji nevidljivih aviona dovodi u pitanje ispravnost odluke Gatesa da ograniči proizvodnju F-22 Raptor stealth lovaca na 187 letjelica, podsjetio je Associated Press.

I dok su i SAD i Japan zabrinuti zbog ubrzanog vojnog razvoja Kine, vlasti u Pekingu insistiraju na tome da njihova modernizacija na tome polju ne predstavlja prijetnju ni za koga.