Žestoke borbe u Libiji
0

Gaddafijeve snage osvojile Ras Lanuf, pobunjenici pobjegli

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pobunjenici su u srijedu pobjegli pod teškom tenkovskom i artiljerijskom vatrom iz Ras Lanufa, u istočnoj Libiji, nakon što su trupe lojalne Moammaru Gaddafiju ušle u taj strateški grad s rafinerijom nafte, javio je dopisnik AFP-a.

Na stotine pobunjenika je pobjeglo s linije fronta preko mjesta Ukajla, oko 20 kilometara istočno od Ras Lanufa.

Pobunjenici traže vazdušne udare na Gaddafijeve snage i kažu da avioni nisu došli tokom noći.

"Suočeni smo s velikim problemima. Povlačimo se", rekao je borac Salam Dadida, dok se na stotine automobila i džipova kreće od Ukajla ka Bregi, oko 240 kilometara južno od pobunjeničkog uporišta Benghazija.

"Gaddafijeve trupe otvaraju vatru iz tenkova i ispaljuju rakete", rekao je Dadida.

"Mi hoćemo da Francuzi bombarduju (Gaddafijeve) vojnike", rekao je borac Ali Atia al-Faturi, dok se zvuci granatiranja i puščane vatre pojačavaju.

Još u utorak su pobunjenici, u nastojanju da zbace Gaddafija s vlasti, bili na 100 kilometara od Sirta, njegovog rodnog mjesta, gdje su naišli na žestok otpor lojalnih trupa.

Pod baražom artiljerijske vatre njihovo napredovanje duž puta uz morsku obalu brzo se pretvorilo u neorganizovano povlačenje, prekinuvši tako pobjednički marš ka Tripoliju, koji im je predhodno omogućila avijacija koalicionih snaga.

Oni su zanoćili u Ras Lanufu, ali su ubrzo poslije svitanja Gaddafijeve snage nastavile s artiljerijskom vatrom na grad.

Zbog slabosti pobunjenika na terenu Pariz nije isključio mogućnost da ih i naoružava, a ministar vanjskih poslova Alain Juppé je na konferenciji u Londonu u utorak rekao da je Fracuska spremna da razgovoara o tome.

I američki predsjednik Barack Obama, koji je postavio kao moralni imperativ zaštitu civila obuhvaćenih borbom, takođe je rekao da ne isključuje naoružavanje pobunjenika dok oni nastoje da osvoje nove teritorije.