Pukovnik ima sve manju podršku
0

Gaddafijev ministar vanjskih poslova pobjegao u Veliku Britaniju

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski ministar vanjskih poslova Moussa Koussa pobjegao je u Veliku Britaniju te kazao da više ne želi raditi za režim Muammara Gaddafija.

On je u VB došao iz Tunisa nekomercijalnim letom, nakon što je, kako tvrdi, dao ostavku na svoju poziciju u Libiji. Njegov otkaz je uslijedio nakon što su pobunjenici počeli s povlačenjem iz bivše utvrde duž istočne obale. Oni su sad izgubili ključnu naftnu luku Ras Lanuf i obližnji grad Bin Jawad, a također su se potpuno povukli iz Brege. Na zapadu, pobunjenici koji drže grad Misratu još uvijek trpe napade Gaddafijevih snaga, kažu izvještaji s terena, prenosi BBC.

Britanski dužnosnici su potvrdili da je Moussa Koussa stigao na aerodrom Farnborough u srijedu iz Tunisa.

Moussa Koussa je bio jedna od najvažnijih figura u Gaddafijevoj vladi i njegova uloga bila je da predstavlja režim u inostranstvu. Ministarstvo vanjskih poslova u Londonu pozvalo je i ostale članove libijske vlade da napuste pukovnika Gaddafija, a britanski obavještajci se nadaju kako će Koussaino poznavanje libijskog režima pomoći da se on ugasi.

Nekoliko hiljada ljudi je poginulo, a hiljade su ranjene od ustanka protiv Gaddafijeve vladavine koji je počeo prije više od šest sedmica.