{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gadafijevog sina izdao vlastiti pustinjski vodič

F
22.11.2011. u 17:59
0
16
Gadafijevog sina izdao vlastiti pustinjski vodič
0
Gadafijevog sina izdao vlastiti pustinjski vodič
Saif al-Islam (Foto: Reuters)
Saifa al-Islama Gadafija izdao je libijski nomad koji je pozvan da mu za milion eura pomogne u bijegu u susjedni Niger.
Sin Muamera Gadafija uhapšen je prošlog vikenda, a jedan dužnosnik nove libijske vlade opisao je hapšenje kao "završno poglavlje libijske drame". Saifov vodič Jusuf Salih el-Hotmani rekao je Reutersu da je stupio u vezu s revolucionarnim borcima na jugu Libije i obavijestio ih kad će Saifova dva vozila proći tim područjem 18. novembra.

"Uvjerio sam Saifa da mi vjeruje", rekao je u utorak u Zintanu u kojem na tajnom mjestu drže Saifa dok se ne završe sve formalnosti u vezi sa suđenjem. U noći Saifovog hapšenja Hotmani je s ličnim čuvarom mlađega Gadafija bio u prvom od dvaju vozila. "Dogovorio sam se s tim borcima (koji su uhvatili Seifa al-Islama) da je za zasjedu najbolji dio pustinje okružen uzvisinama", rekao je.

Ondje ih je dočekalo deset boraca iz Zintana u zapadnim planinama i pet iz Hotmanovog plemena el-Hotmana. "Kad smo stigli u taj mračni dio, vatra je bila veoma precizna i za samo pola minute zarobljen je prvi auto", rekao je i dodao kako je on namjerno Saifu rekao da vozila moraju biti udaljena tri kilometra i na taj je način napadačima dao vremena da se reorganiziraju. "Kad je stigao drugi auto, počeli smo precizno pucati da oštetimo vozilo kako ne bi mogao pobjeći."

Saif al-Islam, odjeven u dugu halju sa smeđim rupcem na glavi, iskočio je iz auta i pokušao pobjeći, ali uhvaćen je, kaže Hotmani. "Postupali smo s njim kao s ratnim zarobljenikom". Još se ne zna je li Hotmani odmah planirao prevariti Saifa ili ga je izdao kad je posumnjao hoće li mu platiti i prepao se da bi mogao biti ubijen.

Taj Tuareg, koji sebe naziva "pustinjskim sinom", nije želio reći kako je stupio u vezu s libijskim ustanicima. Kaže kako je bio siguran da će ga Gadafi ubiti kad pređu granicu i da mu nije plaćen ni jedan cent od obećanih milion eura. Zašto je Saif al-Islam Gadafi vjerovao čovjeku koji će ga poslije izdati, nije jasno, piše Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: