{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gadafijev sin Saif bježi prema Nigeru

F
21.10.2011. u 14:50
0
5
Gadafijev sin Saif bježi prema Nigeru
0
Gadafijev sin Saif bježi prema Nigeru
Foto: Reuters
Sin Muamera Gadafija Saif el-Islam bježi iz Sirta prema libijskog granici s Nigerom, kazao je u petak viši vojni komandant libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC).
Abdul Madžid Mlegta kazao je za britansku novinsku agenciju Reuters da Saif el-Islam navodno putuje u konvoju od tri oklopna vozila kako bi na taj način pobjegao snagama NTC-a koje su u četvrtak preuzele kontrolu nad Sirtom i ubile njegova oca Muamera Gadafija.

"Tragamo za njim. Borci u regiji su u stanju pune pripravnosti", kazao je Mlegta.

Gadafi je živ uhapšen u svom rodnom gradu Sirtu u četvrtak, ali je kasnije preminuo u rukama boraca u okolnostima koje još nisu sasvim razjašnjene.

Vjeruje se da je njegov sin Saif negdje u to vrijeme pobjegao iz Sirta.

Desetine Gadafijevih pristalica, uključujući i njegova sina Sadija, pobjegli su u septembru u Niger, te su sklonište pronašli u Niameyu. Niger zasada ne odgovara na pozive da Gadafijeve pristalice izruči novim libijskim vlastima, te poručuje da Tripoli može poslati nekoga da ih ispita. Mlegta je također kazao da je ovih dana Gadafijev šef sigurnosnih službi Abdulah el-Senusi, za kojeg se vjerovalo da se skriva u Nigeru, pokušavao organizirati siguran prolaz za Gadafija i njegove pristalice iz Sirta prema Nigeru.

Nigerski ministar vanjskih poslova Mohamed Bazum rekao je u četvrtak navečer da je izvijestio zapadne zemlje da je Senusi pobjegao na krajnji sjever Nigera. Senusija traži Međunarodni kazneni sud zbog zločina protiv čovječnosti. Šogor bivšeg libijskog čelnika, Senusi je optužen da je naredio ubistva i progone civila tokom pobune u Libiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: