Svijet
0

Gadafijeve pristalice ponovo preuzele Bani Valid

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pristalice Muamera Gadafija preuzeli su kontrolu nad libijskim gradom Bani Validom i podigli staru libijsku zastavu, rekao je zvaničnik i zapovjednik u utorak.

Ponovno preuzimanje kontrole nad Bani Validom uslijedilo je nakon dugotrajne borbe libijskih novih lidera da ujedine ovu naftom bogatu sjevernoafričku naciju tri mjeseca nakon što je Gadafi ubijen.

Stotine dobro opremljenih i visoko obučenih Gadafijevih vojnika podiglo je zelenu zastavu iznad zgrada Bani Valida u ponedjeljak nakon višesatnih sukoba, rekao je Mubarak el-Fatamni, čelnik lokalnog vijeća Bani Valida, javio je AP.

El-Fatamni, koji je pobjegao u obližnji grad Misrata nakon napada, rekao je da su četiri revolucionarna borca ubijena, a 25 osoba je ranjeno. Dodao je da libijsko ministarstvo odbrane još uvijek nije poslalo sigurnosne snage u to područje.

Reuters izvještava da je libijska privremena vlada izgubila kontrolu nad gradom nakon što je lokalno stanovništvo diglo oružanu pobunu, što predstavlja najveći izazov novim vladarima države.

Starješine Bani Valida, gdje su paravojne formacije lojalne vladajućem Nacionalnom prijelaznom vijeću protjerane dan ranije, saopćile su da će imenovati vlastitu vladu i odbit će bilo kakvo miješanje vlasti u Tripoliju.

Hrabri napadi, zbog kojih je vlada proglasila vanredno stanje u nekoliko područja, jedni su od posljednjih narušvanja sigurnosti.

Protesti su uzeli maha u posljednjim sedmicama, dok narod zahtijeva da ispune obećanja transparentnosti i kompenzacije za ranjene i ubijene u sukobima.

Bani Valid, koji se nalazi oko 140 kilometara jugoistočno od Tripolija, bio je jedan od posljednjih Gadafijevih uporišta koji je pao tokom sukoba izazvanih Arapskim proljećem.

Za Gadafijevog sina i nasljednika Seifa el-Islama se dugo vremena vjerovalo da krije u Bani Validu.

Seif el-Islam, kojeg je Međunarodni krivični sud optužio za zločine protiv čovječnosti, uhapšen je u novembru od boraca iz grada Zintana u libijskim zapadnim planinama, koji ga još uvijek nisu predali vlastima.