Pojavio se u javnosti
0

FOTO+VIDEO / Gadafijev "zarobljeni" sin tvrdi da vlada pobjeđuje

Sarajevo-x.com
Jedan od najutjecajnijih sinova libijskog vođe Muamera Gadafija Saif al-Islam, za kojeg se vjerovalo da su ga pobunjenici zarobili, pojavio se na ulicama Tripolija i tako doveo u pitanje jučerašnje tvrdnje pobunjenika da su preuzeli glavni grad Libije.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vođa libijskih pobunjenika u ponedjeljak je objavio da je zauzimanjem Tripolija došao kraj 42-godišnjem Gadafijevom režimu. Međutim, Saifovo pojavljivanje u javnosti bacilo je sumnje u tvrdnje pobunjenika.

"Ovo je naša zemlja. Živimo ovdje, ovdje ćemo umrijeti i pobijediti", rekao je Saif.

Televizijski snimci pokazuju Saifa kako poduže pesnice u zrak, smije se i rukuje sa Gadafijevim lojalistima, koji još uvijek kontroliraju dio grada oko hotela Rixos, u kojem se smješteni strani novinari.

Saif je u razgovoru sa jednim od njih rekao da je Tripoli još uvijek u rukama libijske vlade.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Ovdje sam da demantujem laži. Odbili smo napad pobunjenika. To je bila zamka. Bilo je teško, ali slomili smo im kičmu. Pobjeđujemo!", kazao je Saif.

Na pitanje da li je njegov otac na sigurnom, odgovorio je potvrdno.

Pobunjenici su u nedjelju kazali da su zarobili Saifa i još nekoliko članova Gadafijeve porodice, ali njegovo iznenadno pojavljivanje u javnosti bacilo je sumnje na vjerodostojnost informacija koje plasiraju vođe pobunjenika.