Svijet
0

Gadafijev sin Saif al-Islam tvrdi da je nevin

SRNA
Saif al-Islam (Foto: Reuters)
Saif al-Islam (Foto: Reuters)
Saif al-Islam, odbjegli sin ubijenog libijskog predsjednika Moamera Gadafija, rekao je Međunarodnom krivičnom sudu da je nevin u vezi sa optužnicom za zločine protiv čovječnosti, rekao je tužilac Luis Moreno Ocampo.

Isti izvor navodi da je Islam u više navrata ponovio da je nevin i da je tražio da informacije o tome šta će se dogoditi ako bude oslobođen optužbi.

Okampo je rekao Reutersu da je Sud kontaktirao Islama preko posrednika. 

"Mi smo sa njim kontaktirali preko posrednika, preko ljudi kojima vjerujemo. Islam tvrdi da je nevin, on to tek treba da dokaže", rekao je Moreno u kratkom obraćanju novinarima po dolasku u Peking na konferenciju pravnika.

Moreno-Ocampo je izrazio strahovanja da bi Saif al-Islam mogao da odluči da se ne preda Međunarodnom krivičnom sudu i pobjegne u prijateljusku zemlju uz pomoć plaćenika.

On je dodao da je sud saznao preko "neformalnih kanala" da su plaćenici ponudili Islamu da ga prebace u zemlju koja nije potpisala Rimski Statut o saradnji sa ovim sudom.

Prema nekima izvještajima, nejvjerovatnija destinacija je Zimbabve. Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe bio je dugogodišnji prijatelj Moamera Gadafija.
Međunarodni krivični sud odbacio je tvrdnje da je sklopio sporazum sa Saifom al-Islamom, naglašavajući da je cilj razgovora osiguranje hapšenja.

Ovaj sud, sa sjedištem u Hagu, želi da uhapsi Islama i izvede ga pred sud optužujući ga zločine protiv humanosti.

Sud je u junu izdao potjernicu za hapšenje Islama optužujući ga za ubistvo i progon.

U tom dokumentu se navodi da je on igrao suštinsku ulogu u sistematskim napadima libijskih snaga bezbjednosti na civile u februaru u različitim libijskim gradovima. podsjeća mreža BBC.