{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gadafi ne može zamisliti da u Libiji postoji neko ko ga ne voli

F
24.3.2011. u 09:23
0
4
Gadafi ne može zamisliti da u Libiji postoji neko ko ga ne voli
0
Gadafi ne može zamisliti da u Libiji postoji neko ko ga ne voli
Moamera Gadhafija teško je vidjeti otkad su počeli saveznički zračni napadi i otkad je jedna od njegovih zgrada u Tripoliju bombardirana; prkosni diktator je izjavio da neće napustiti Libiju i da će tamo umrijeti kao mučenik, izvještava VoA.
Libijski diplomati Gadafija zovu pustinjiski štakor, jer uvijek ima nekoliko izlaza. Ambasador Ibrahim Dabbashi o njemu je rekao: “Kad god osjeti opasnost, on se izgubi na neko nepoznato mjesto.”

Ibrahim Dabbashi je bio prvi libijski diplomat koji se okrenuo protiv Gadafija, a još uvijek je drugi čovjek libijske misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. “Znamo da je on nestabilan i vjerujte da će se boriti koliko može i da će uništavati koliko god bude mogao”, prognozira ovaj libijski diplomat.

On kaže da Gadafi ima niz dubokih podzemnih tunela u Tripoliju gdje se može sakriti. Sličan podzemni bunker otkriven je prošlog mjeseca na istoku Libije. "Tu je sve pripremljeno da izdrži i nuklearnu apokalipsu”, rekla je prilikom obilaska tih tunela novinarka Al-Jazeere.

Sve donedavno Gadafija je čuvala ekipa od 40 žena-tjelohranitelja. Međutim, libijske diplomati kažu da Gadafi njima u posljednje dvije sedmice više ne vjeruje.

Bivši stručnjak CIA-e za psihološke profile Jerrold Post smatra da su nedavni zračni napadi uzrokovali duboku depresiju kod Gadafija: "Vjerujem da se on mora osjećati odbačenim što je za njega nepojmljivo. On je 42 godine svog života proveo kao libijski vođa i ne može shvatiti da postoji neko ko ga ne voli”.

Rijetki su analitičari koji smatraju da bi se Gadafi mogao povući u neki od svojih bunkera i počiniti samoubojstvo. "Ne vjerujem da on pomišlja na samoubojstvo, niti mislim da će prihvatiti egzil. On je Libija, Libija je Gadafi i kada on kaže da je izgradio tu državu i da je može i uništiti, onda on to ozbiljno i misli” , kaže Jerrold Post.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: