Uzdao se u prijatelja
0

Gadafi molio Berlusconija za pomoć

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši libijski lider Muamer Gadafi poslao je u avgustu pismo italijanskom premijeru Silviju Berlusconiju u kojem ga je molio da zaustavi intervenciju NATO-a, pišu danas francuski mediji.

Pismo, ukoliko je autentično, svjedoči o Gadafijevom očajanju u vrijeme kada se našao u bjekstvu. On se u takvoj situaciji obratio čovjeku kojeg je smatrao za bliskog prijatelja i najvećeg saveznika u Evropi, ali se Italija pridružila ostalim zapadnim zemljama koje su podržale pobunjenike.

Objavljena je i kopija pisma koje je označeno datumom 5. avgusta i napisano arapskim pismom. Pojedine rečenice su precrtane, a ispravke je, navodno, svojom rukom unio lično Gadafi.	Bivši libijski vođa sahranjen je u utorak na tajnoj lokaciji u Sahari, nakon što je ubijen prošle sedmice.

Gadafi je u pismu zamjerio Berlusconiju što mu nije pomogao i podsjetio ga na pakt prijateljstva između Libije i Italije. "Iznenađen sam ponašanjem prijatelja sa kojim sam zapečatio sporazum prijateljstva, radi dobrobiti naše dvije zemlje. Nadao sam se da ćete barem pokazati zanimanje za činjenice i da ćete pokušati da posredujete prije nego što ste podržali ovaj rat", navodi se u pismu.

Berlusconi je u govoru svojim pristalicama u septembru rekao da se osjeća "veoma loše" zato što je u aprilu promijenio stranu i podržao intervenciju NATO-a. Italijanski premijer dodao je da je, čak, razmišljao o podnošenju ostavke povodom ovog pitanja.

Nije poznato da li je pismo ikada stiglo do Berlusconija, koji je 22. avgusta apelovao da Gadafi prekine pružanje otpora, da bi se izbjeglo dalje krvoproliće u Libiji. Berluskonijeva kancelarija danas nije komentarisala ove napise.	Pismo je Berlusconijevoj kancelariji predao italijanski bračni par koji je razvio prijateljske odnose sa Gadafijem tokom pripremanja njegovih posjeta Rimu.

"Ne krivim Vas zbog stvari za koje niste odgovorni, zato što dobro znam da ne podržavate ovu katastrofalnu akciju koja ne ide na čast ni Vama, niti italijanskom narodu", zaključuje se u pismu.