{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fukushima nikako nije mogla izdržati jak potres

F
17.5.2011. u 08:38
0
2
Fukushima nikako nije mogla izdržati jak potres
0
Fukushima nikako nije mogla izdržati jak potres
Fukushima
Potres magnitude 9, kakav je u martu pogodio japansku nuklearnu elektranu, bio je za tridesetak posto jačeg intenziteta nego što je ta elektrana konstrukcijski mogla podnijeti.
Zbog toga se može pretpostaviti da su vodeći sistemi već bili stradali i prije nego što ih je pogodio cunami.

Elektrooperater Tepco u ponedjeljak je objavio da su djelimični podaci izvučeni iz onesposobljene elektrane Fukushima Daiichi pokazali da je akceleracija tokom potresa u trima od šest reaktora premašila vrijednost predviđenu u specifikacijama.

"Očito je potres bio snažniji nego što smo bili predvidjeli", rekao je Junichi Matsumoto, glasnogovornik Tepcoa za nuklearna pitanja. "Teško bi to bilo predvidjeti."

Potres 11. marta i gotovo 15-metarski cunami koji je uslijedio uništili su sjeveroistočnu japansku obalu i ubili više od petanest hiljada ljudi, a gotovo deset hiljada još se smatra nestalima.

Katastrofa je izazvala i najtežu nuklearnu katastrofu od Černobila. Zbog opasnosti od radijacije evakuirano je gotovo osamdeset hiljada stanovnika oko elektrane 240 kilometara sjeverno od Tokija.

Japanski dužnosnici prije su tvrdili da je taljenje u trima od šest reaktora izazvao nestanak električne energije u rashladnim sistemima, a da je energije nestalo kad je cunami onesposobio rezervne dizelske generatore. Više je puta Tepco tu katastrofu opisao kao nesreću "koju se nije dalo predvidjeti".

No novi podaci objavljeni ove sedmice doveli su te tvrdnje u pitanje. Novi podaci i inspekcije na stradaloj lokaciji pokazali su da su reaktori znatno više oštećeni nego što se prije mislilo, pa su i vlasti morale odustati od prvog pristupa gašenju reaktora.

Otkriće da su reaktori i ključna sigurnosna oprema bili oštećeni u potresu moglo bi zakomplikovati i sve glasniju debatu o budućnosti nukelarne energije u Japanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: