Svijet
0

Fujimori planira da se natječe na japanskim izborima

FENA
Foto: AP;  Alberto Fujimori
Foto: AP; Alberto Fujimori
Optuženi bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori natjecat će se na julskim izborima za japanski parlament uprkos tome što je u kućnom pritvoru u Čileu, izjavio je on u četvrtak tokom telefonskog razgovora sa šefom svoje japanske političke stranke.

Fujimori je izjavio kako je prihvatio zahtjev da se natječe ispred Nove narodne stranke na izborima za gorenji dom parlamenta tokom razgovora sa stranačkim šefom Shizukom Kameijem, javio je AP.

"Natjecat ću se kao proporcionalni zastupnički kandidat ispred Nove stranke kako bih radio na azijskoj diplomatiji, sjevernokorejskom problemu i sigurnosti japanske javnosti", izjavio je Fujimori u razgovoru prenošenom putem zvučnika tako da ga je publika u Tokiju mogla čuti.

Kamei je izjavio kako želi da Fujimori - koji ima japansko državljanstvo - "uloži svoje znanje, iskustvo i ugled" u Japanu.

"Itekako se nadam da će gospodin Fujimori, kao posljednji samuraj, dati svoju snagu današnjem japanskom društvu, kojem nedostaje hrabrosti, povjerenja i dobronamjernosti", kazao je.

Fujimori (68) u kućnom je pritvoru u Čileu. Susjedni Peru želi da mu sudi pod optužbama koje uključuju korupciju, zloupotrebu vladinih sredstava i ubistva koja su počinili odredi smrti tokom njegove deceniju duge vladavine, okončane u 2000. Fujimori tvrdi da je nevin.

Stranka planira zatražiti od ministarstva vanjskih poslova i japanske vlade da pomognu u osiguravanju da se Fujimori može angažirati u predizbornim aktivnostima i da zatraže od Čilea njegov povratak, kazao je Kamei.

On je dodao kako ne vidi nikakvog problema u tome što se Fujimori kandiduje za izbore.

Nikakva pravila na osnovu japanskog izbornog zakona ne zabranjuju kandidatu u kućnom pritvoru u inozemstvu da se natječe na izborima u Japanu, izjavio je zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Tetsuya Kikuchi.

Vodeći vladin glasnogovornik Yasuhisa Shiozaki izjavio je novinarima kako još ne može potvrditi Fujimorijeve planove i da neće komentirati izbor kandidata Nove stranke. Tokio planira "pomno nadzirati" zakonske postupke koji se provode u Čileu, kazao je.