Svijet
0

FT: Evropa strahuje zbog spora "Gazproma" i Bjelorusije

FENA
Evropi ponovno prijete poremećaji u isporuci plina, ovaj put zbog spora Gazproma i Bjelorusije, piše u četvrtak Financial Times.

Prijetnje koje su u srijedu razmijenili ruski energetski gigant i bjeloruski zvaničnici podsjećaju, navodi list, na rusko-ukrajinski spor koji je prije tačno godinu dana doveo do prekida isporuka plina Evropi.

Gazprom je najavio da će 1. januara prekinuti isporuku Bjelorusiji ako ta zemlja ne pristane na povećanje cijene plina. Minsk je odgovorio da će u tom slučaju prekinuti tranzit plina na zapad.

Bjelorusija 1000 kubnih metara ruskog plina trenutno plaća 46 dolara, pet puta manje nego evropske zemlje. Gazprom traži da nova cijena bude 105 dolara, pod uvjetom da Bjelorusija 75 plati u novcu, a ostatak u akcijama u bjeloruskom plinovodu.

Minsk pristaje, ali traži od Gazproma da za 50 posto akcija u Beltransplinu unaprijed plati dvije i po milijarde dolara, što ruska kompanija odbija.

Gazprom se tako našao u nezavidnoj situaciji - ako prekine isporuke Bjelorusiji, narušit će svoj međunarodni ugled. Ako popusti, bit će ponižen kod kuće, piše Financial Times i podsjeća kako je Moskva optuživana da plin koristi kao političko oružje u sporovima s Ukrajinom i Gruzijom.

Bjeloruski predsjednik Lukašenko nema ambicije da uđe u NATO i Evropsku uniju, ali je njegov stav u pregovorima s Rusijom nepopustljiv, zaključuje Financial Times.